Volledig scherm
De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. © ANP

Veenendaalse vrouw betaalde 1000 euro om ex te laten vergiftigen met cocaïne

UpdateDe vechtscheiding met haar ‘gewelddadige’ ex liep zo uit de hand dat Simone S. (33) besloot om 1000 euro te betalen om hem te laten ombrengen. Grote vraag is of dat haar eigen idee was of dat de cocaïnedealer van haar ex met dit voorstel kwam.

Het begon allemaal met een sms van cokedealer Achraf A. (22, bijnaam Brommertje). Dit telefonische tekstbericht was bedoeld voor de ex van Simone, maar kwam bij haar terecht. Simone besloot contact op te nemen, waarna een gesprek ontstond. Ze vertelde over haar penibele situatie en de vechtscheiding waar ze in zat, waardoor ze uit nood met haar kinderen op een camping verbleef.

Beschermen

,,Ik kan me vaag herinneren dat ik heb ingestemd met zijn idee’’, zei Simone vandaag tijdens de rechtszaak tegen haar, de cokedealer en haar moeder. ,,Brommertje overtuigde me dat hij vaker iemand met heroïne vervuilde cocaïne had geleverd en dat ik dan van mijn problemen af zou zijn. Hij wilde me beschermen.’’

Ja, achteraf vraagt ze zich af waarom de dealer haar ex om wilde brengen. ,,Maar daar kan ik niet achter komen.’’ Brommertje vertelde Simone dat hij haar ex wel uit de weg wilde ruimen voor 1000 euro. Haar moeder Thea pinde op verzoek het geld, waarna ze het geld overhandigden aan Brommertje. ,,Ik wist niet dat dit plan speelde, ik wist alleen dat hij ons zou beschermen’’, zei moeder Thea vandaag. Ze sprak over doodsangsten bij de familie, omdat de ex vooral onder invloed van drugs zeer agressief zou zijn en hen veelvuldig zou hebben bedreigd.

Gearresteerd

Toch kreeg Simone al snel wroeging. Ze in een winkelcentrum een afspraak met Brommertje, volgens haar om hem te vertellen te ‘stoppen met zijn plan’. ,,Maar toen ik dat vertelde, ging hij ervandoor’’, zei Simone. Moeder en dochter zetten de achtervolging in, gewapend met een honkbalknuppel. Maar Brommertje ontkwam en voerde het moordplan nooit uit. Moeder en dochter stapten naar de politie, om het geld terug te krijgen. Daar kwam het moordplan op tafel en werden ze allebei gearresteerd.

Quote

Brommertje overtuigde me dat hij vaker iemand met heroïne vervuilde cocaïne had geleverd en dat ik dan van mijn problemen af zou zijn.

Simone S.

,,Ik werd zo op mijn huid gezeten door mijn ex-man en bedreigd met de dood dat ik een uitweg zocht’’, zei Simone. ,,En die werd me geboden. Ik ging daarin mee.’’ Haar moeder zei: ,,Het enige wat ik nog weet, is dat haar ex een wapen had. Ik heb mijn dochter 1000 euro geleend, omdat Brommertje ons voor dat geld zou beschermen.’’ Om daar met stemverheffing en in tranen aan toe te voegen: ,,De kindjes lagen bij mij in bed, terwijl hij (de ex, red.) ons wou komen neerschieten. Ik wist alleen dat we beschermd zouden worden. Simone was toentertijd helemaal de weg kwijt.’’

Verklaring

Brommertje was vandaag afwezig tijdens de rechtszaak en heeft ook nooit een verklaring afgelegd. Aanwezig was de ex wel. In een slachtofferverklaring vertelde hij: ,,Ons huwelijk was niet goed. Mijn ex en haar moeder wilden mij tot wanhoop drijven en deden ook vele aangiftes tegen mij. Ik schrok best wel dat de haat naar mij blijkbaar zo groot was dat ze me dood wilden hebben. Het meeste kwalijk neem ik ze nog de schade voor die twee mannetjes. Dat zij in therapie moeten voor alles wat ze mee hebben gemaakt vind ik nog het ergst.” 

Zijn ex Simone zit als enige nog vast in de zaak, al sinds de gebeurtenissen augustus vorig jaar. Ze ziet haar kinderen eenmaal per vijf weken. De vrouw zou volgens deskundigen een licht verstandelijke beperking hebben en ook schade hebben van veel medicijngebruik. Het advies is om de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Moordplan

Officier van justitie Leepel noemde het verhaal van Simone ‘oprecht onwaarschijnlijk’ en denkt dat ook moeder Thea van het moordplan afwist. Maar vaststellen wie met het moordplan kwam, dat kon zij niet. Poging tot uitlokking van moord vond zij niet te bewijzen. Maar voorbereiding voor moord wel. ,,Moeder en dochter hebben geld gegeven en hadden daadwerkelijk de intentie om de ex om te laten leggen. Hun handelingen en intenties waren gericht op moord.’’ 

De officier sprak van ‘een heel ernstig en enorm heftig feit’. ,,Dit is een bijzondere zaak: twee dames die hebben toegewerkt naar het doden van de vader van hun kinderen en kleinkinderen. Het is nogal was als je daaraan meewerkt. Hoe hebben zij dit kunnen doen? Ik hou mijn hart vast voor de toekomst, waarbij ze gelet op de kinderen ook met elkaar door moeten.’’ Ze kwam tot een gelijke strafeis voor beide vrouwen: drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Voor beoogd uitvoerder en drugsdealer Brommertje eiste ze 9 maanden cel.

De advocaten Van Vliet (moeder Thea L.) en Siccama (dochter Simone S.) pleitten voor vrijspraak, vanwege gebrek aan bewijs tegen hun cliënten. Advocaat Van Elst ontkende zelfs iedere betrokkenheid van haar cliënt Achraf A., die volgens haar cokedealer Brommertje helemaal niet zou zijn. Uitspraak op 23 mei.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Het Nederland Volksbuurtmuseum in Utrecht heeft vanaf vandaag een nieuwe tentoonstelling, ditmaal over de Zeven Steegjes. Dit is één van de volksbuurten van Utrecht en is beroemd door zijn bewoners en het monumentale karakter. Het gaat om ongeveer 125 woningen verdeeld over zeven autovrije stegen. De kenmerkende huisjes zijn gebouwd in de periode tussen 1842-1867 achter de Oudegracht. Het museum aan de Waterstraat 27 wil laten zien wat er, zeker na een grote renovatie in 1992, allemaal veranderd is in het buurtje. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 februari 2020 en omvat, als de bezoeker dat wil, ook een rondleiding door De Zeven Steegjes en een lunch bij de stadsbrasserie ‘De Utrechter’. Meer informatie: volksbuurtmuseum.nl