Volledig scherm
De A27 ter hoogte van Amelisweerd © Marnix Schmidt

Verbreding A27 bij Amelisweerd gaat tóch door: ‘Dit plan wordt steeds absurder’

De omstreden verbreding van de A27 bij Amelisweerd gaat tóch door. In juli stak de Raad van State nog een stokje voor die uitbreiding, omdat er stikstofuitstoot mee gemoeid is.

Nu de totale uitstoot wordt verminderd door onder meer de maximumsnelheid te verlagen, ziet het kabinet ruimte om een aantal projecten die stilgelegd werden, toch op te pakken. Eén van die projecten is de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Rijkswaterstaat vindt die verbreding nodig om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. Om het verkeer goed af te wikkelen, krijgt de weg aan elke kant zeven rijstroken. De wegverbreding gaat ten koste van duizenden bomen.

Overbodig

Tegenstanders vinden die kap onnodig. Woordvoerder Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd en de kerngroep Ring Utrecht reageert dan ook zeer teleurgesteld op het besluit van het kabinet. ,,Het plan wordt steeds absurder”, zegt hij. ,,Door de verlaging van de maximumsnelheid gaat de doorstroming en de verkeersveiligheid als vanzelf al omlaag. Zeker als de snelheid op de Utrechtse Ring terug gaat naar 80 kilometer per uur, zoals de gemeente wil. Een verbreding van de A27 bij Amelisweerd wordt daarmee vanzelf overbodig.”

Kloppenborg blijft zich dan ook verzetten tegen de plannen. ,,We gaan het besluit eerst goed bestuderen en beraden ons op nadere stappen. We roepen in elk geval coalitiepartijen D66 en ChristenUnie op niet in te stemmen met dit plannen.”  Gaan Kloppenborg en zijn mensen met spandoeken naar het Binnenhof? ,,Dat zou kunnen, maar dat beslis ik niet alleen. We moeten dat eerst intern bespreken.”

Quote

Het plan wordt steeds absurder

Tegenstander Jos Kloppenborg

Op sociale media vliegen voor én tegenstanders van de verbreding elkaar inmiddels in de haren. ,,Verdrietig nieuws voor een prachtig natuurgebied”,  twittert de gemeenteraadsfractie van GroenLinks . ,,Kabinet zet plan verbreding A27 door. Samen met actieve Utrechters pleiten wij al een tijd voor verlaging Ring Utrecht naar 80 km/u! Dan is de verbreding niet nodig én kunnen we woningen blijven bouwen.”

VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen noemt dit ‘een kortzichtige reactie’. ,,Met de rug naar de regio en de rest van Nederland. Verbreding is nog steeds nodig.”

Naast de verbreding van de A27 zijn dat het aanpakken van knooppunt Hoevelaken (A28/A1) en de uitbreiding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.