Volledig scherm
© anp

Verdachte van stelen politie-uniformen bij ‘roofoverval’ blijft in cel

De advocaten van de jonge Utrechters die verdacht worden van het in scene zetten van een overval op een pakketbezorger, vinden dat het voorarrest na tien maanden lang genoeg heeft geduurd. De rechtbank besloot dat een van hen toch in de cel moet blijven.

Bij de overval in de Utrechtse wijk Kanaleneiland in februari vorig jaar werden onder andere politie-uniformen en sieraden buitgemaakt. Na omvangrijk onderzoek concludeerde de politie dat de overval in scene was gezet en dat de bezorger in het complot zat.

Na doorzoekingen van woningen en garageboxen, vond de politie zware wapens, waaronder een mitrailleur en een handgranaat. Ook troffen agenten spullen aan om een plofkraak te plegen, waaronder bivakmutsen, een gestolen Audi, wapens en valse kentekenplaten.

Drie jonge mannen van rond de 19 jaar werden in maart vorig jaar aangehouden. Eind 2018 werd een van hen voorlopig op vrije voeten gesteld, de twee anderen zitten nog vast.

Tijdens een zogeheten pro-formazitting vroegen de advocaten van de twee jongemannen opnieuw om het voorarrest op te heffen. Ze vinden dat tien maanden te lang is en wezen onder meer naar een rechtszaak over plofkraakverdachten die na enkele maanden voorlopig naar huis mochten. 

Een van hen zei dat er geen bewijs is voor betrokkenheid bij criminele activiteiten en dat er enkel vage vermoedens zijn. Weliswaar werd een tas met vuurwapens in de schuur van de jongen gevonden, maar die was er door een ander neergelegd, betoogde de raadsman.

Naar huis

De rechtbank besloot dat een 19-jarige verdachte volgende week naar huis mag. Hij kon op de zitting bewijzen dat hij kan gaan werken. Ook heeft hij een eerste gesprek gepland voor het starten van een opleiding. De Utrechter moet zich wel aan strenge voorwaarden houden, waaronder het dragen van een enkelband.

Een 21-jarige verdachte blijft vast tot de inhoudelijke behandeling in maart. Hij was vandaag niet aanwezig en zijn advocaat kon niets concreets melden over het oppakken van zijn leven buiten de gevangenis. De rechtbank vindt het gevaar voor de maatschappij te groot om hem voorlopig vrij te laten. 

Voordat de zaak inhoudelijk behandeld wordt, worden vijf getuigen gehoord. De politie heeft veel telefoongesprekken tussen de verdachten afgeluisterd en whatsappberichten opgeslagen.