Volledig scherm
De vermoedelijke schutter, die een dag na een mislukte aanslag met een antitankwapen het pand nogmaals onder vuur nam met een automatisch wapen. © politie Midden-Nederland

‘Verdachten liquidatie Breukelen schoten op woning in Doorn’

De beschieting van een woning in Doorn in 2017 is het werk van twee mannen die ook betrokken waren bij een liquidatie op station Breukelen. Daar gaat het Openbaar Ministerie van uit. Komende week komt de beschieting aan bod in de rechtbank.

Bij de aanslag op de woning aan de Gezichtslaan werd in juni een antitankwapen ingezet. De aanslag mislukte omdat het wapen dienst weigerde. Bovendien had de schutter het verkeerde huis in het vizier. Het huis dat het doelwit was van de granaatwerper, was het huis ernaast. Dat was eigendom van de 56-jarige Mohamed H., een drugscrimineel die al zat ondergedoken. Een dag later werd het huis van H. alsnog met een automatisch vuurwapen beschoten. Er vielen toen geen gewonden.

Incidenten

Vorige week deed de politie via Opsporing Verzocht een oproep om getuigen van de beschieting. Het huis is sinds de beschieting door de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug verzegeld. Rond de woning waren al eerder incidenten. De achtergrond lijkt een conflict binnen ‘een zeer zwaar crimineel milieu’, stelt het Openbaar Ministerie.

Voor de beschieting op de villa houdt het OM Delano ‘Keylow’ R. (48) en Greg R. (71) van motorbende Caloh Wagoh Main Triad verantwoordelijk. Zij werden al beschuldigd van betrokkenheid bij twee liquidaties in 2017, waaronder die op drugscrimineel Jaïr Wessels (30) in Breukelen. Daarnaast wordt R. verdacht van een liquidatie in 2017 in Den Haag.

Spoorloos

Naast het duo worden ook Howard K. (44), Tony de G. (34) en Patrick S. (‘Pepe’, 33) verdacht van betrokkenheid bij de moord in Breukelen. Het OM denkt dat de mannen die elkaar kennen via motorclub Caloh Wagoh geweld pleegden in opdracht van de organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Hij is samen met Said Razzouki al lange tijd spoorloos.

In de omvangrijke zaak wil het OM uiteindelijk zeven mannen voor de rechter brengen. Het voorarrest van nog twee andere verdachten is deze week met drie maanden verlengd. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond onder meer de moord in Breukelen en de beschieting van de woning in Doorn laat vermoedelijk nog tot volgend jaar op zich wachten. Al stelt het Openbaar Ministerie ‘alle belang’ te hebben bij voortgang in de zaak. „Want we kunnen het voorarrest niet alsmaar blijven verlengen”, stelt een woordvoerder. Aan voorspellingen over wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld, waagt hij zich niet.

Kroongetuige

Volgende week vrijdag staan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol vier verdachten terecht. Tijdens deze zitting presenteert het OM een ‘concrete blik op de toekomst’ van het proces, dat voor een groot deel stoelt op verklaringen van medeverdachte Tony de G. Hij is kroongetuige en heeft als enige verdachte een bekentenis afgelegd in de liquidatiezaak ‘Breuk’.

Volledig scherm
Een Peugeot reed in tien minuten tijd maar liefst vijf keer door de Gezichtslaan rond de beschieting in 2017. © politie Midden-Nederland
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vanavond is de kick-off van het project Snuffelfiets in Vianen. Met dit project van de provincie Utrecht gaan vijfhonderd inwoners met een kastje op hun fiets fijnstof meten. Vandaag krijgen vijftien deelnemers die wonen en/of werken in de gemeente Vijfheerenlanden hun kastje uitgereikt van Team Sportservice Vianen. Met een app kunnen zij de resultaten van de fijnstofmetingen op hun gereden routes zien. Hiermee doen de deelnemers niet alleen nuttige metingen voor de provincie, maar kunnen zij ook gezondere keuzes maken in de toekomst.