Volledig scherm
IUtrecht - Het pand aan de ASW waarin Dolia Zorg gevestigd is, het bedrijf van de twee met PGB frauderende broers (Foto Marnix Schmidt) © Marnix Schmidt

Verdachten miljoenenfraude met pgb's willen eigen broer horen als getuige

Eén van de drie broers die worden verdacht van grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) moet alsnog door de rechter-commissaris worden gehoord. Het gaat om Bülent U (43) die eerder een bekennende verklaring aflegde.

De verdediging van zijn broers – Mevlüt (46) en Nur (37) heeft om het extra verhoor gevraagd tijdens een regiezitting. De rechtbank honoreerde het verzoek. Het drietal wordt verdacht met hun thuiszorgbureau Dolia Zorg voor miljoenen te hebben gedeclareerd, terwijl voor slechts een deel daarvan daadwerkelijk zorg is verleend. Voor bijna vijf miljoen euro is dat niet het geval. Bülent had al eerder een verklaring afgelegd waarin hij bekende fraude te hebben gepleegd met pgb’s. Zijn broers willen hem graag aan de tand voelen.

Of hij mee gaat werken, is nog maar de vraag. Eerder tijdens het onderzoek verklaarde hij geen  belastende verklaringen over zijn familie te willen afleggen ‘omdat ik van mijn broers hou’. Ook nu kan hij aanspraak maken op zijn verschoningsrecht, maar of hij dat gaat doen beslist hij als zijn raadsman terug is van een drieweekse trip naar Japan. De rechtbank deed een klemmend beroep op hem om zo rap mogelijk een beslissing te nemen. De strafzaak dient begin oktober.

De drie broers waren respectievelijk bestuurder en medewerkers van Dolia Zorg in Utrecht en leverden voornamelijk zorg aan Turkse klanten. In de afgelopen jaren ontving Dolia Zorg miljoenen euro's doordat zij voor meer dan honderd klanten zorg declareerden. Een aantal zorgontvangers zou daarbij hebben samengespannen: een deel zou niet alle zorg nodig hebben gehad en het ontvangen geld gedeeld hebben met Dolia Zorg. Andere zorgontvangers zouden überhaupt geen zorg nodig gehad hebben.

De fraude kwam in april 2017 aan het licht toen twee broers werden aangehouden. Politie en justitie vielen binnen bij drie kantoren en drie woningen. Ook werd er beslag gelegd op een aantal bankrekeningen en op tien auto's. Onder meer een Porsche, een BMW en een Landrover werden in beslag genomen. Het OM denkt dat de auto's zijn betaald met gelden die waren bestemd voor de zorg.  Dolia werkte vanaf de Amsterdamsestraatweg en de Vleutenseweg. Naast de zorgpoot heeft het bedrijf ook een makelaardijafdeling. 

De verdachten in de rechtszaak mogen hun berechting in  vrijheid afwachten. Ze mogen zich alleen verplaatsen in Schengen-landen. Die voorwaarde is volgens het OM en de rechtbank noodzakelijk om te voorkomen dat de broers naar Turkije afreizen.