Volledig scherm
Youp van ’t Hek. © Bob Bronshoff

Verenigingen blijven welkom in Fulcotheater, maar Youp ook?

IJsselsteinse culturele organisaties kunnen ook na 30 juni 2020 gebruikmaken van het Fulcotheater. Maar of het publiek vanaf september 2020 nog naar Brigit Kaandorp of Youp van ’t Hek kan, is zeer de vraag. Een extern bureau gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst het IJsselsteinse Fulcotheater als cultureel centrum te behouden.

Het bureau moet de raad verschillende scenario’s voorleggen. Welke scenario’s het bureau in kaart gaat brengen, kan wethouder Peter Bekker niet zeggen: ,,Dat laat ik aan hen over, zij hebben er verstand van.” Ook over de kosten van het onderzoek wil Bekker geen uitspraak doen. ,,Natuurlijk zal ik de raad daarover desgevraagd informeren.”

Aan het onderzoek is wel een aantal voorwaarden verbonden: zo moeten de scenario’s voor de periode 2020-2024 binnen het budget van 572.000 euro per jaar blijven. Dit bedrag kan mogelijk worden aangevuld met een een bedrag van 400.000 euro voor dezelfde periode, als er ook een transformatieplan komt. Zo niet, dan houdt de gemeente dit bedrag in eigen zak. Bekker: ,,Ik ga geen geld uitgeven wanneer dat niet hoeft. Ik zie het dan als meevaller die ik niet afsla.”

Een andere voorwaarde voor alle scenario’s is dat IJsselsteinse culturele organisaties die nu gebruikmaken van het Fulcotheater, dit ook in de toekomst tegen dezelfde voorwaarden moeten blijven doen. Een derde voorwaarde is dat het bureau ook moet onderzoeken of er binnen dit budget nog steeds een commerciële theaterprogrammering kan worden aangeboden met bekende artiesten.

Eind september

Burgemeester en wethouders verwachten eind september een advies van het bureau en zullen dat in oktober aan de gemeenteraad voorleggen. Uiterlijk in de raadsvergadering van 8 november moet de politiek een keuze maken voor een scenario en beslissen over de toekomst van het IJsselsteinse theater.

Het onderzoek is volgens wethouder Bekker nodig omdat de Stichting Fulcotheater in een brief van 29 juli heeft aangegeven met de exploitatie te willen stoppen per 30 juni 2020. Volgens directeur Ed Caris, directeur-bestuurder van de Stichting Fulcotheater, klopt dit niet en was de aanleiding voor die boodschap onacceptabele voorwaarden die de gemeente in een brief van 22 juli stelde. De gemeente berichtte daarin dat de stichting bedrijfsmatiger moet gaan werken en zelf verantwoordelijk wordt voor het eindresultaat.

Tekorten

Quote

We hebben de afgelopen jaren toenemende tekorten gehad, tot een ton in het laatste jaar. Dit hebben we opgevangen uit onze reserves, maar dat kunnen we niet blijven doen

Ed Caris, Fulcotheater

Bovendien was het voorgestelde subsidiebedrag volgens de stichting te laag en klopt de voorstelling van zaken van de gemeente niet dat de stichting daarmee de afgelopen periode ook best uit de voeten kon. Caris: ,,We hebben de afgelopen jaren toenemende tekorten gehad, tot een ton in het laatste jaar. Dit hebben we opgevangen uit onze reserves, maar dat kunnen we niet blijven doen. We hebben meer subsidie aangevraagd om een faillissement te voorkomen. Bovendien krijgen we hogere personeelskosten, omdat we een nieuwe directeur en een marketingmedewerker moeten gaan aannemen.”

Bekker erkent desgevraagd dat de aanname dat de stichting bedrijfsmatiger kan werken nergens op gebaseerd is: ,,We hebben geen onderzoek gedaan of vergeleken met andere, vergelijkbare theaters.”

De verenigingen hebben een brief ontvangen dat ze ook na 30 juni 2020 kunnen gebruikmaken van de ruimten in het theater. Dit is, zegt zowel Bekker als Caris, inclusief alle faciliteiten. De gemeente heeft de stichting geschreven dat ze haar medewerking verwacht aan het onderzoeksbureau. Dinsdag praten de partijen verder.

Volledig scherm
De brief van de gemeente © AD
Volledig scherm
De brief van de gemeente © AD
Volledig scherm
De brief van de gemeente © AD
Volledig scherm
De brief van het Fulcotheater © AD
Volledig scherm
De brief van het Fulcotheater © AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.