Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Verenigingen blijven welkom in Fulcotheater

De verenigingen die gebruikmaken van ruimten in het Fulcotheater, kunnen dit ook blijven doen wanneer de gemeente IJsselstein besluit na 30 juni 2020 niet meer verder te gaan met de Stichting Fulcotheater. Deze keiharde garantie geeft de gemeente in de antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA over de exploitatieovereenkomst Stichting Fulcotheater.

Volgens de gemeente kan deze garantie worden afgegeven omdat verenigingen alleen gebruikmaken van ruimten die eigendom zijn van de gemeente. De gemeente heeft momenteel een conflict met de Stichting Fulcotheater over het subsidiebedrag voor de periode 2020-2024. De gemeente is van mening dat de Stichting Fulcotheater bedrijfsmatiger kan gaan werken, maar geeft in haar antwoord aan dat deze aanname op geen enkel advies of onderzoek is gebaseerd. 

Cultureel ondernemerschap

Wel verwijst de gemeente naar de behoefte aan meer cultureel ondernemerschap. Bedrijfsmatig werken betekent voor de gemeente dat de Stichting Fulcotheater minder afhankelijk is van de gemeentelijke subsidie en meer inkomsten weet te genereren uit andere bronnen. Volgens de gemeente zijn de randvoorwaarden hiervoor ook aanwezig: de financiële positie van de Stichting Fulcotheater is volgens de gemeente gezond. Bovendien is de stichting onafhankelijk en heeft ze daardoor veel ruimte voor ondernemerschap en innovatie. 

Kostendeling

De gemeente noemt in haar beantwoording enkele voorbeelden hoe de stichting bedrijfsmatiger zou kunnen werken: hogere horeca-inkomsten, sponsoring, aangaan van een samenwerkingsverband met een landelijke bioscoopketen, verhogen van verhuurinkomsten en samenwerken met andere culturele partijen in IJsselstein om te komen tot kostendeling.

De gemeente geeft geen garantie dat de twintig medewerkers van de Stichting Fulcotheater een arbeidsplaats krijgen bij een nieuwe exploitant. Wel wil de gemeente zich inzetten om zoveel mogelijk medewerkers te laten overgaan naar de nieuwe exploitant. Het college komt dinsdag met verdere informatie, aldus een woordvoerder.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.