Volledig scherm
© Frank van Beek

Vergunning voor kapsalon of zonnestudio: het nieuwe wapen tegen ondermijnende criminaliteit

De Utrechtse burgemeester Van Zanen krijgt meer armslag in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Hij mag voortaan gebouwen, bedrijventerreinen, straten of beroepsgroepen  verplichten een vergunning aan te vragen.

Voor bijvoorbeeld kapsalons, zonnestudio’s en autoverhuurbedrijven geldt nu nog geen vergunningsplicht. Doordat nagenoeg de gehele gemeenteraad vanavond instemde met een aanpassing van de regels, kan dat veranderen. De partijen riepen Van Zanen wel op terughoudend om te gaan met zijn nieuwe bevoegdheid.

Dekmantel

Als de burgemeester vermoedt dat bepaalde ondernemingen in de stad dienen als dekmantel van criminele activiteiten zoals witwassen van geld of illegaal gokken, kan hij deze verplichten een vergunning aan te vragen.  Horecazaken moeten nu al een exploitatievergunning aanvragen. Voor veel andere branches geldt dat niet. 

Door bestaande of nieuwe zaken een vergunningsplicht op te leggen, heeft de gemeente de mogelijkheid ondernemers grondig door te lichten. Door een zogenoemd Bibob-onderzoek kan onder meer worden bekeken of de mensen die betrokken zijn bij een onderneming een strafblad hebben en wat de herkomst is van het geld waarmee een bedrijf wordt opgezet.

Utrecht is niet de eerste stad in het land die de regels aanpast in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, waarbij boven- en onderwereld met elkaar vermengd zijn. Meerdere steden besloten hier eerder al toe. 

Autoverhuurbedrijven

In verschillende gemeenten liggen autoverhuurbedrijven onder het vergrootglas. De gemeente Enschede richt  meerdere branches die kwetsbaar zijn voor criminele invloeden. Op de zogenoemde risicolijst staan in Enschede onder meer zorgbureau’s, vechtsportscholen, kapperszaken en nagelstudio’s. De Utrechtse burgemeester heeft zich nog niet uitgelaten over beroepsgroepen of straten die in aanmerking kunnen komen voor de strengere regels.

Discriminerend

De verruiming van de bevoegdheid van de burgemeester kreeg in een vergadering van de gemeenteraad niet alleen maar steun. Denk stemde tegen de nieuwe regels. Fractievoorzitter Mahmut Sungur sprak van ‘een flut-voorstel dat discriminerend is’. Sungur verwacht dat ondernemers met een migratieachtergrond vaker dan gemiddeld te maken krijgen met een vergunningsplicht. Volgens hem zou het ook zo ver kunnen komen dat iemand geen vergunning krijgt als hij is bekeurd voor wildplassen of fietsen zonder licht. 

Volgens burgemeester Van Zanen is de vergunningsplicht een laatste redmiddel dat hij alleen gaat gebruiken als er geen andere manieren zijn om op te treden. De kritiek van Denk wierp de burgemeester verre van zich. ,,Als u zegt dat wij op onderbuikgevoelens af gaan, dan zeg ik: dat is niet het geval. Ik wijs niet met een blinddoek op naar een gebouw of branch.’’