Vermist meisje (12) op Nederrijn wist niet dat massaal naar haar gezocht werd

videoEen 12-jarig meisje, dat gistermiddag vermist werd op de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede, is na een massale zoekactie van hulpdiensten in goede gezondheid teruggevonden.

Het meisje was aan het waterskiën op de rivier, toen ze ter hoogte van het Inundatiekanaal in Wijk bij Duurstede los van het touw raakte. Het lukte de mensen op de boot die haar voorttrok niet om haar op te pikken. De boot was onbestuurbaar geworden. Een oorzaak is niet duidelijk. Het meisje, dat een zwemvest en zwemsuit droeg, dreef vervolgens een paar honderd meter stroomafwaarts af en wist kort voor het Wijkse Veer de kant te bereiken.

Volledig scherm
Er was een reddingsactie opgezet om het meisje te vinden. © Koen Laureij

De schipper van een boot die langs de kant lag, Berthus van den Berg van Sailing Flora uit Friesland, merkte snel dat er iets mis was. Hij belde de hulpdiensten. Die rukten onder meer uit met een helikopter. ,,Aan de overkant van het water zag ik iemand, ik denk de vader, wilde gebaren maken”, aldus Van den Berg. ,,Toen begreep ik dat een meisje in het water was beland.”

Volgens Van den Berg waren de hulpdiensten er snel. ,,Zeker de brandweer heeft uitstekend werk geleverd. Gelukkig droeg het meisje een zwemvest.’’

Koud

Hij vervolgt: ,,Het water is behoorlijk koud en de stroming is hier ook erg verraderlijk. Na drie kwartier verdween de helikopter en was ik opgelucht, omdat ik aannam dat ze gevonden was. Even later zag ik haar in de boot van de brandweer zitten. Ze was veilig en zo te zien ongedeerd. Kort daarna hoorde ik dat de boot waarachter ze hing onbestuurbaar was. Op de een of andere manier zijn de inzittenden aan wal gekomen, maar was het meisje door de stroming afgedreven.”

De brandweer vond haar uiteindelijk. ,,Ze wist blijkbaar niet dat iedereen haar aan het zoeken was”, zegt bevelvoerder Willem Derks van de Wijkse brandweer. ,,Ze had de helikopter wel gezien, maar wist niet dat die naar haar aan het zoeken was. Ze zwaaide niet. Ze had het idee dat haar vader haar wel met de boot zou komen ophalen.  De stroming is daar drie kilometer per uur en dat is vrij snel.”

Het meisje is inmiddels weer herenigd met haar familie. Ze werd door de ambulancebemanning nagekeken ter controle en hoefde niet naar het ziekenhuis. 

Volledig scherm
Het meisje is weer terecht. © Koen Laureij

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.