Volledig scherm
Zorginstelling Careyn Tuindorp Oost. © Angeliek de Jonge

Verscherpt toezicht bij zorginstelling Careyn opgeheven

Zorginstelling Careyn, met vestigingen in Utrecht, Maarssen en Woerden, heeft de zaken weer op orde. De Inspectie Gezondheidszorg heeft besloten dat het verscherpt toezicht wordt opgeheven.

Het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost, waar onlangs onrust ontstond vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel en de dubbele verhuizing van hoogbejaarde bewoners, was ook onderwerp van onderzoek. De inspectie meldt nu dat er ‘geen aanleiding is voor specifieke aanvullende toezichtactiviteiten.’

De 100-jarige Maria Piël, die in verzorgingshuis Tuindorp-Oost woont, begrijpt er niets van. „Ik ben stomverbaasd over dit besluit. Toegegeven, de leiding is de afgelopen weken naar ons toe iets royaler geworden. Maar dat er echt rekening wordt gehouden met onze belangen, kan ik niet zeggen. De hogere Careyn-leiding, niet de verzorgenden, ziet onze belangen te weinig.”

Tekortkomingen

Zorginstelling Careyn, dat verpleeghuizen heeft in onder andere Utrecht, Maarssen, Vinkeveen en Woerden, verkeerde sinds twee jaar in crisis nadat vele tekortkomingen in de zorg en de verpleging aan het licht waren gekomen. Nu constateren de Inspectie en minister De Jonge van Volksgezondheid dat er voldoende goed personeel is, dat ‘kwaliteit en veiligheid’ op orde zijn en dat Careyn goed bestuurd wordt. 

In Tuindorp-Oost woonden tussen de ouderen ook negentig jongeren. Hun groep ‘Tegen de Onverschilligheid’ wijst op de innige relatie tussen de Raad van Bestuur van Careyn, de top van het ministerie en de Inspectie Gezondheidszorg. De groep reageert: „Voorbeelden genoeg. Toen we onze zorgen over de dubbele verhuizing aan minister de Jonge van VWS uitten, vroeg de minister vooral om meer begrip voor Careyn. Nu zegt ook de inspectie dat het prima gaat in Tuindorp-Oost. De Careyn-top praat meer met het ministerie en de Inspectie dan met de bewoners.”

Verheugd

Careyn-bestuursvoorzitter Marco Meerdink reageerde verheugd op het Inspectie-besluit. „Dit geeft veel energie om verder te gaan op de ingeslagen weg: het bouwen aan een gezonde organisatie in verbondenheid met haar omgeving.”

Ook minister de Jonge toont zich in een brief aan de Tweede Kamer tevreden over de Inspectie-conclusies. Die stelt dat ‘het kwaliteitsniveau van de cliëntenzorg versterkt en gewaarborgd is’. Ook heeft de Careyn-leiding gezorgd voor de ‘implementatie van een kwaliteitsmanagementsysteem’.

  1. Een kijkje bij de uitvaartmarkt in Vianen: ‘De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een live-event’
    PREMIUM
    Video

    Een kijkje bij de uitvaart­markt in Vianen: ‘De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een li­ve-event’

    Lijkwaden van schapenwol, rouwfietsen, bamboekisten en urnen voor de as van huisdieren; op de uitvaartmarkt in Vianen staat het er alsof je er iedere dag mee te maken hebt. Bezoekers nuttigen er zelfs koffie met cake, al is volgens de organisatie dat een gimmick. „De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een live-event: een uitvaart kan precies zo gemaakt worden als gewenst.”