Volledig scherm
Het bestuur zwemvereniging H20: Ed, Willy, Mark, Mayke en Joop. © William Hoogteyling

Viaanse zwemvereniging H2O leukste sportvereniging van provincie Utrecht

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Samen vormen ze het grootste sociale netwerk, dat van groot belang is voor ons land. Maar wie verdient de titel ‘Club van het Jaar 2019? De provinciale winnaars zijn nu bekend. 

Het oudste lid is 82, de jongste 8, en die twee zwemmen in dezelfde groep. Zwemvereniging H2O uit Vianen is volgens voorzitter Mark Zuijdendorp een echte ‘familieclub’, waar gezelligheid en saamhorigheid hoog in het vaandel staan. Over twee weken weten de zwemmers of ze ook de leukste club van het land zijn.

Quote

Het is een kroon op onze jonge club; we bestaan nog geen drie jaar

Mark Zuijdendorp

Als je lid bent van H2O doe je aan wedstrijdzwemmen. Of: „Zo snel mogelijk van A naar B zwemmen”, zoals voorzitter Zuijdendorp het noemt. Bij het wedstrijdzwemmen komt volgens hem veel techniek en conditie kijken, maar plezier staat toch echt voorop. „We hebben een score van 100% als het gaat om gezelligheid en saamhorigheid”, vertelt hij. „Hier 'moet’ je niks. We horen vaak dat deze club voelt als een familie en daar doen we ook ons best voor: we willen geen eilandjes met losse clubjes mensen, maar één grote groep. Daarom zijn alle leeftijden welkom om te komen zwemmen en word je bij ons niet ingedeeld in een zwemgroep op basis van je leeftijd, maar op niveau.” 

Hartstikke blij

Zo komt het dat het oudste- en jongste lid bij elkaar in de zwemgroep zitten. Zuijdendorp, die naast voorzitter van de vereniging ook trainer, coach en één van de oprichters van de club is, is hartstikke blij met de titel ‘Provinciewinnaar'. Mensen konden hun stem uitbrengen op de club die volgens hen de leukste was. Wie de meeste stemmen had in verhouding met het aantal leden, won de provincietitel en gaat nu door om leukste club van het jaar te worden. Zuijdendorp was blij verrast toen hij het nieuws hoorde: „M'n WhatsApp ontplofte met enthousiaste berichtjes van leden die het nieuws gezien hadden. Het is een kroon op onze jonge club; we bestaan nog geen drie jaar.” 

Volgens Zuijdendorp is deze titel al bijna mooi genoeg. „Maar dat we meegaan in de landelijke race, is ook spannend. Ik ben nu nog net wat trotser op de vereniging dan ik al was.” 

‘Let’s Get Started’ uit Lexmond is uitgeroepen tot ‘Club van het Jaar’ in de provincie Utrecht.

Club van het jaar verkiezing

Per provincie werden er twee clubs genomineerd voor deze verkiezing: een sportclub, en een cultuurclub. 1300 clubs uit het land werden genomineerd: daarvan zijn er nu nog 24 over. Op dinsdag 18 juni vindt de juryavond plaats, waar de clubs aan een jury vertellen waarom zij dé ‘Club van het jaar 2019’ zijn. Elke vereniging wordt getoetst op thema’s als maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Op 28 juni wordt de landelijke winnaar (1 x sport, 1 x cultuur) bekend gemaakt. De verkiezing van de club van het jaar is mede georganiseerd door het AD.