Volledig scherm
Het zinkgat aan de Planetenbaan waarin een vrouw met haar fiets belandde. © Jan-Gerrit van Wyhe

Vijf breuken in vier maanden: Vitens gaat waterleiding Bilthoven vernieuwen

Na vijf breuken binnen vier maanden gaat waterbedrijf Vitens verouderde delen van de waterleiding in de Planetenbuurt in Bilthoven met spoed vervangen. Dat zegt een woordvoerder van Vitens.

Eerder deze maand was het weer raak aan de Orionlaan. Door een breuk in de waterleiding zaten daar 140 huishoudens een dagdeel zonder water. In oktober viel een vrouw met fiets en al in een enorm onzichtbaar zinkgat dat was ontstaan als gevolg van een breuk in de waterleiding. De vrouw kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar haar fiets werd met de modder meegezogen.

Woordvoerder Evy Elschot van Vitens noemt het aantal breuken in het waterleidingnet rondom de Planetenbaan bijzonder. ,,Er wordt veel gebouwd in de omgeving. Dat kan een rol spelen in de problemen met de waterleiding. Maar er liggen ook veel oude leidingen die rijp zijn voor vervanging. Inspecteurs brengen dat in kaart en we gaan dan die verouderde leidingen met voorrang vervangen.”

De woordvoerder van Vitens benadrukt dat niet de volledige waterleiding in deze Bilthovense buurt is versleten. ,,Als er één leiding breekt en wordt afgesloten om hem te repareren, dan wordt de druk op de omliggende leidingen te hoog. Die leidingen krijgen dan een optater waardoor de kans bestaat dat het daar ook misgaat. Na zo’n storing is het zaak om heel geleidelijk de druk weer op te voeren, anders komt er extra druk op de toch al kwetsbare delen van de waterleiding. Dat is vermoedelijk nu aan de hand in Bilthoven. Vaak zien onze monteurs pas na een breuk hoe de staat is van de omliggende waterleiding, omdat ze dan weer gaan inspecteren en graven.”

Ratten

Dat de defecten aan de waterleiding worden veroorzaakt door ratten, acht Vitens onwaarschijnlijk. Rondom de Planetenbaan is al jaren sprake van een rattenplaag.  Via het oude buizenstelsel van de blokverwarming konden de ratten zich ondergronds verspreiden. Maar dat de knagers een rol zouden spelen bij de waterleidingbreuken, verwijst zij naar het rijk der fabelen. 

Wanneer het groot onderhoud aan de waterleiding start is nog niet bekend. Omwonenden worden tijdig op de hoogte gebracht. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.