Volledig scherm
© AS Media

Vijftien maanden cel voor doorrijden na dodelijk ongeval 76-jarige Reina uit Renswoude

De 26-jarige Rowin van den B. moet  vijftien maanden de cel (waarvan vijf voorwaardelijk) in voor het doodrijden van de 76-jarige Reina Willigenberg. Ook mag hij vier jaar geen auto besturen.  

Op 10 februari reed Rowin de vitale Reina aan op een zebrapad in Renswoude. Zij overleed twaalf dagen later. 

,,Het beeld rijst dat de verdachte zich niet uitsluitend uit wroeging heeft gemeld. Het lijkt erop dat hij zijn auto bewust heeft laten slopen, zich pas meldde bij de politie nadat er een opsporingsbericht voor zijn auto uitging en hij weet kreeg van het feit dat zijn naam in het politie-onderzoek genoemd was.”

Zo stelde de rechter donderdag. Redenen om de eis  van Justitie, van twee weken geleden, te volgen.

Middag in een kroeg

Van den B reed de desbetreffende zondagavond na een middag in een kroeg in Veenendaal met twee vrienden naar zijn huis in Scherpenzeel, toen het fataal misging.

De 76-jarige Reina stak op weg naar huis na een kerkdienst nietsvermoedend het zebrapad over toen zij werd geraakt door de auto die, zo meldde getuigen, zonder te remmen doorreed.

Quote

Na het ongeluk schoten omstanders direct te hulp. Maar waar waren jullie? Jullie hadden daar moeten staan

Dochter van slachtoffer

Waar waren jullie?

De geëmotioneerde dochter van het slachtoffer las tijdens de zitting een brief voor: ,,Na het ongeluk schoten omstanders direct te hulp. Maar waar waren jullie? Jullie hadden daar moeten staan.

Heb je geen moment gedacht: Dit kan zo niet? Ook op de dag van de begrafenis. 1000 mensen kwamen, we kregen 350 kaarten. Maar geen woord van jullie. Op die dag was jij naar een feestje op de voetbal. Hoe kon je?!”

,,Het is verdrietig”, stamelde Rowin toen. Dat was gelijk een van de weinige momenten dat hij wat zei tijdens de zitting. Hij verwees herhaaldelijk naar zijn eerdere verklaringen op het politiebureau. Op advies van zijn advocaat.

Juiste tactiek

Respectloos jegens de familie, zo noemde de Officier van Justitie het. ,,U heeft toch gevoel? Deze mensen in de zaal hebben verdriet. Een man die zijn vrouw kwijt is. Een moeder, oma, die er niet meer is. Ik vraag me af of dit de juiste tactiek is.” 

Tijdens de rechtszaak rees de vraag hoeveel Rowin had gedronken. Doordat Van den B. zich pas drie weken na het ongeval bij de politie meldde – volgens de Officier van Justitie omdat het net zich toen om hem sloot – is niet controleerbaar of Rowin alcohol in zijn bloed had tijdens het tragische ongeluk. 

Alcohol in bloed

Het feit dat Van den B. die nacht nog de zoekterm ‘Alcohol in bloed’ intypte, en de verklaring van de barvrouw van het café waar de Van den B. en zijn vrienden vandaan kwamen -  ‘Ze hadden zeker tien bier op per persoon’ - sterkte justitie in haar vermoeden dat Van den B. wel degelijk beschonken was, maar dit is dus niet aanwijsbaar.

De rechtbank neemt hem dit kwalijk: ,,Dat niet vastgesteld kan worden hoeveel het promillage het was, ligt aan de verdachte zelf.” zei de rechter.