Volledig scherm
© AS Media

Vijftien Nederlanders uit Wuhan in quarantaine in Huis ter Heide

Vijftien Nederlanders die uit het door het coronavirus besmette gebied Wuhan in China zijn geëvacueerd, zijn vannacht rond 00.15 uur aangekomen op het defensieterrein aan de Hobbemalaan in Huis ter Heide in de gemeente Zeist. De evacués worden veertien dagen in quarantaine geplaatst. 

Waar de vijftien uit Wuhan teruggekeerde Nederlanders in quarantaine worden geplaatst, is nog niet bekend. ,,Deze mensen moeten nu eerst tot rust komen, ze krijgen het nog zwaar genoeg. Ze moeten twee weken in quarantaine”, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

De Nederlanders namen een vlucht van China naar de militaire basis in het Zuid-Franse Istres in de buurt van Marseille. De in totaal 250 inzittenden waren in China allemaal nog gecheckt op ziekteverschijnselen, maar bij een tweede controle in Frankrijk bleek dat zeker twintig mensen mogelijk toch besmet waren met het virus. Zij zijn daar afgescheiden van de rest van de groep. Tests moeten nu uitwijzen of zij ook daadwerkelijk het virus hebben opgelopen.

Nieuwe check

Na de tussenlanding vloog de groep naar Brussel. Vanaf daar werden de Nederlanders en twee Chinese partners met de bus naar Vliegbasis Eindhoven en later naar het defensieterrein in Huis ter Heide gebracht. Zij lijken niet met het virus besmet te zijn. Bij aankomst op Vliegbasis Eindhoven ondergingen zij een nieuwe medische check. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse zaken was dat een standaardprocedure.

De groep moet nu eerst veertien dagen in quarantaine. Dat zal, afhankelijk van de situatie, ook in de eigen woning kunnen gebeuren. Voorwaarde is wel dat ze in een eigen kamer verblijven en minstens twee meter afstand van de andere bewoners houden. Mensen die niet naar huis kunnen, gaan naar een aparte opvang. Waar die is, is nog niet bekend.

  1. In dit spiksplinternieuwe en zwaarbeveiligde gebouw in Houten wordt al ons muntgeld gemaakt
    PREMIUM

    In dit spiksplin­ter­nieu­we en zwaarbevei­lig­de gebouw in Houten wordt al ons muntgeld gemaakt

    Van het monumentale Muntgebouw in hartje Utrecht gaat de Koninklijke Nederlandse Munt naar een modern, geheel gouden nieuwbouwpand aan de rand van Houten. Góúd, ja. Achter de zwaar beveiligde, indrukwekkende gevel zijn de laatste verhuisdozen uitgepakt en daarmee is de deur van het Utrechtse pand definitief gesloten. Het AD Utrechts Nieuwsblad mocht als eerste een kijkje nemen.