Volledig scherm
Peter Schlamilch pleit voor tijdelijke verkeersmaatregelen op de Jan Steenlaan. © Foto AD

Voltooien schoolroute in Bilthoven laat tot de herfstvakantie op zich wachten

De  drukke Jan Steenlaan in Bilthoven is pas na de herfstvakantie klaar. De herinrichting van de belangrijke fietsverbinding, van het Bilthovense station naar de scholen en de sportaccommodaties, zou eigenlijk aan het einde van de zomervakantie gereed zijn. Maar de aannemer heeft dat niet gehaald en wil de ‘printlaag’ van de weg nu in de herfstvakantie aanbrengen. De Jan Steenlaan wordt dan een week afgesloten voor verkeer. 

Peter Schlamilch, fractievoorzitter van Forza De Bilt vindt de vertraging onacceptabel. Er moeten wat hem betreft tijdelijke verkeersmaatregelen aan de drukke Jan Steenlaan in Bilthoven komen, zolang de werkzaamheden nog niet zijn afgerond. ,,Er fietsen daar dagelijks meer dan duizend scholieren.  Er zijn geen markeringen op het wegdek aangebracht en de oversteek is onveilig.”

Het schooljaar is al bijna drie weken onderweg, maar de renovatie van de Jan Steenlaan in Bilthoven loopt uit. Niet alleen ontbreken de markeringen op de weg, ook de oversteek is bij de Rembrandtlaan nog steeds onoverzichtelijk.

Schlamilch: ,,Dit kan zo niet. De gemeente heeft toegezegd dat de werkzaamheden tijdens de schoolvakantie zouden worden gerealiseerd. Door omstandigheden kan zo’n deadline niet worden gehaald. Dat begrijp ik, maar zorg dan voor tijdelijke maatregelen, waardoor het veilig is.”

Borden

Er hangen nu borden langs de weg met ‘markering ontbreekt’. Maar dat is niet genoeg vindt Schlamilch. ,,De fietsoversteekplaats bij de Rembrandtlaan is zonder markering zeer onduidelijk en daardoor gevaarlijk. Daarom pleit ik voor het aanbrengen van een tijdelijke markering bij de oversteekplaats en het plaatsen van borden met ‘maximum snelheid 30 kilometer’.  Daarnaast moeten er borden komen die automobilisten waarschuwen voor de fietsstroken.”

Volgens Schlamilch is de kleurstelling op de nieuwe ingerichte weg ook niet goed. ,,De rode kleur van het fietsasfalt contrasteert weinig met het zwarte asfalt . Vanuit de auto is dit kleurverschil slecht te zien en dat nodigt automobilisten uit tot harder rijden.”

De Jan Steenlaan krijgt brede fietsstroken op het weggedeelte tussen de Rembrandtlaan en het Heidepark en een smalle rijstrook voor autoverkeer. Daardoor krijgen de fietsers hun eigen plek en is gemotoriseerd verkeer er te gast.  De verkeersafwikkeling op de Jan Steenlaan was jarenlang onderwerp van discussie. Diverse belangengroepen, zoals omwonenden, scholen en sportclubs en de gemeente De Bilt kwamen er niet uit. Daarop heeft de gemeente gekozen voor deze variant.

Patroon

Woordvoerder Anna Fallon van de gemeente De Bilt meldt dat de werkzaamheden rond de Jan Steenlaan en de Rembrandtlaan in de herfstvakantie worden afgerond om de overlast voor gebruikers zoals bewoners, scholieren en sportclubs zo veel mogelijk te beperken. ,,Er wordt nog een patroon in het asfalt aangebracht. Deze print is niet te onderscheiden van echt straatwerk, maar is vormvast en duurzaam asfalt. Bovendien heeft onkruid geen kans omdat het gesloten verharding is. Door het indrukken - inprinten - van metalen matten met een patroon in voorverwarmd zwart of gekleurd asfalt wordt straatwerk nagebootst. Voor de herfstvakantie wordt ook de bebording en markering in de omgeving door de aannemer in orde gemaakt.’’

Of alle extra maatregelen die Schlamilch wil er gaan komen is nog onduidelijk. Het raadslid gaat daar komende week nog vragen over stellen.

Volledig scherm
Een impressie van hoe de Jan Steenlaan er uit komt te zien. © Foto gemeente De Bilt