De wens in Austerlitz is om het dorp beter bereikbaar te maken per openbaar vervoer.
Volledig scherm
De wens in Austerlitz is om het dorp beter bereikbaar te maken per openbaar vervoer. © Google maps

Voorlopig geen extra openbaar vervoer naar Austerlitz

Het dorp Austerlitz hoeft voorlopig niet te rekenen op een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Dat is op zijn vroegst te verwachten in 2023, als een nieuwe dienstregeling voor de bussen in de regio ingaat.

In Austerlitz bestaat de wens dat bijvoorbeeld het Beauforthuis beter bereikbaar wordt, en dat niet thuiswonende kinderen in het weekend makkelijker naar huis kunnen. 

Burgemeester en wethouders van Zeist hebben onderzocht wat er mogelijk is en concludeert nu dat uitbreiding van Austerlitz Rijdt een goede en betaalbare optie zou zijn. Austerlitz Rijdt is een dienst waarbij vrijwilligers vooral oudere, kwetsbare inwoners van het dorp overdag naar bijvoorbeeld doktersafspraken rijden. 

Hele klus

Met een financiële ondersteuning zouden die vrijwilligers hun diensten wellicht willen uitbreiden, dacht het Zeister gemeentebestuur. Maar daar past Austerlitz Rijdt voor. Voor gezonde dorpsgenoten, en ook nog eens in de avonden en weekenden rijden is heel iets anders dan wat ze nu doen, menen de vrijwilligers. Bovendien is het  vinden van voldoende menskracht al een hele klus.

Daarmee is er niet eerder kans op een betere bereikbaarheid per openbaar vervoer dan wanneer in 2023 een nieuwe concessie voor de busdienst wordt uitgegeven. Dan wordt ook de situatie van Austerlitz betrokken, laten burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad weten.

  1. Even niet met de tram naar Nieuwegein door verbouwingen aan baan en 23 haltes voor 22 splinternieuwe trams
    PREMIUM

    Even niet met de tram naar Nieuwegein door verbouwin­gen aan baan en 23 haltes voor 22 splinter­nieu­we trams

    Het geluid van passerende trams is in Nieuwegein en IJsselstein verstomd. Vrijdagavond maakten zij plaats voor honderden bouwvakkers, met graafmachines, slijptollen en ander minstens zo lawaaiig werktuig. Zij nemen de baan van de zogeheten SUNIJ-lijn (Sneltram Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein) de komende maanden ingrijpend onder handen. Het spoor en de haltes worden klaargemaakt voor 22 splinternieuwe trams van Spaanse makelij.