Nicolette Rigter, voorzitter kernteam ROAZ Midden Nederland.
Volledig scherm
Nicolette Rigter, voorzitter kernteam ROAZ Midden Nederland. © Angeliek de Jonge

Voorlopig geen hotelkamers nodig voor opvang coronapatiënten of alleenstaande ouderen

De zorgorganisaties in Utrecht hebben nog geen behoefte aan zorghotels. Er is volgens het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) voldoende capaciteit om de stroom aan coronapatiënten en alleenstaande ouderen op te vangen. Hotels hebben kamers aangeboden, maar dat aanbod is voorlopig afgewezen. In andere regio’s zijn al wel initiatieven om patiënten en ouderen elders op te vangen.

Dat laat Nicolette Rigter, voorzitter van het kernteam ROAZ Midden Nederland weten. Het ROAZ wil eerst inventariseren of er binnen de eigen zorglocaties ruimte is voor patiënten en ouderen. 

,,We krijgen in de regio Utrecht van allerlei kanten hulp aangeboden, ook van hotels”, aldus Rigter. ,,Op dit moment kijken we eerst naar de capaciteit binnen zorglocaties. Alle ziekenhuizen in de regio hebben de planbare en niet-spoedeisende zorg afgebouwd om ruimte te maken voor de opvang van patiënten met corona.”

Vleugels

,,En de verzorging- en verpleegtehuizen zijn bezig binnen hun voorzieningen specifieke vleugels vrij te maken voor patiënten met corona die niet naar het ziekenhuis hoeven maar ook niet thuis kunnen blijven”, zegt Rigter. ,,En voor mensen die herstellend zijn en uit het ziekenhuis kunnen maar nog niet meteen terug kunnen naar de thuissituatie.‘’

Rigter: ,,Essentieel hierbij is beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel en medische voorzieningen. Zodra nog meer nodig is gaan we in gesprek met de hotels en locaties die zich nu aanbieden.”

Zorgcentrum

In andere delen van het land worden wel locaties buiten de ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingstehuizen. Zo is in het Limburgse Urmond een zorgcentrum in een Van der Valk-hotel geopend. Het centrum is bedoeld voor mensen die ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar nog niet naar huis kunnen. En voor patiënten die nu thuiszorg krijgen, maar waar de zorg te zwaar is om thuis te ontvangen. Op termijn kunnen er maximaal 240 patiënten opgevangen worden.

  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM
    video

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”