Verpleegkundigen kunnen niet continu aanwezig zijn bij een patiënt. Daarom zijn de ‘waakmaatjes’ in Utrecht en Nieuwegein een uitkomst in het St. Antonius Ziekenhuis.
Volledig scherm
Verpleegkundigen kunnen niet continu aanwezig zijn bij een patiënt. Daarom zijn de ‘waakmaatjes’ in Utrecht en Nieuwegein een uitkomst in het St. Antonius Ziekenhuis. © ANP XTRA

Waakmaatjes in het Antonius Ziekenhuis zorgen dat niemand alleen hoeft te sterven

In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein zorgt een nieuwe groep vrijwilligers ervoor dat geen enkele patiënt nog ongewenst alleen sterft. Deze zomer zijn 22 zogenaamde waakmaatjes begonnen, die om de beurt de wacht houden bij terminale patiënten.

Ze geven rust en verminderen angst, speciaal voor wie geen familie heeft die kan komen waken aan het ziekenhuisbed. Wekelijks worden de vrijwilligers ingezet om langs te komen. Situaties rond eenzaamheid komen steeds vaker voor. Dit komt bijvoorbeeld doordat mensen ouder worden of omdat ze maar één kind hebben dat moet werken of ver weg woont. 

Opgenomen

,,We hadden laatst een mevrouw die op steven lag. Haar dementerende man was net opgenomen in een verpleeghuis”, legt vrijwilligerscoördinator Elma Geertman van het ziekenhuis uit. ,,Dat was voor de kinderen lastig te combineren. Zij waren toen heel dankbaar dat een waakmaatje het op sommige momenten van hen over kon nemen. Er ‘zijn’ is genoeg.” De inzet van de nieuwe vrijwilligers is zodoende niet alleen bij mensen die geen familie of naasten meer hebben. 

Agnes Stekelenburg zat als waakmaatje inmiddels zes keer aan iemands sterfbed. ,,Heel bijzonder om te doen. De meeste patiënten zijn buiten bewustzijn. Ik lees soms wat naast het bed en houd iemands hand vast. Laatst was ik bij een vrouw die nog wel aanspreekbaar was en samen blikten we terug op haar leven. Dat was heel waardevol.” Ook vaste medewerkers van het ziekenhuis behoren tot de groep vrijwilligers. 

Enthousiast

Verpleegkundigen kunnen niet continu bij één patiënt aanwezig zijn en zijn enthousiast over de waakmaatjes, die ingeschakeld worden via een onderlinge appgroep. De gedachte is dat de waakmaatjes bij toerbeurt telkens vier uur bij de patiënt doorbrengen. Doel is om zo niemand ongewenst alleen te laten sterven.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.