Volledig scherm
Op 15 mei rennen actievoerders voor aandacht voor de volgens hen zinloze verbreding van de snelweg A27/A12 en de bomenkap in Amelisweerd. © Stop verbreding ring Utrecht

Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

Basisschoolleerlingen herdenken Utrechtse verzetsgroep

Vandaag herdenken leerlingen van groep acht de Utrechtse verzetsgroep de ‘Oranje Vrijbuiters’, waarvan achttien leden 75 jaar geleden werden omgebracht. In 1946 zijn de achttien Oranje Vrijbuiters begraven op de 3e Algemene Begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. De leerlingen van groep 8 van basisschool Utrechtse Schoolvereniging houden jaarlijks een herdenking in de aula van de begraafplaats en bij het monument. Dat doen zij met muziek, voordrachten, zelfgemaakte gedichten en een kranslegging bij het monument. 

Stress en burn-out uit taboesfeer 

Maar liefst 75 procent van alle jongeren worstelt met stressproblemen, maar onderling wordt er niet over gepraat. Stichting Time Out doorbreekt de stilte en houdt vandaag een evenement bij de Universiteit Utrecht waarbij het publiek kan klagen, biechten, wensen, gedachten uitwisselen en oplossingen aandragen. Het evenement bestaat uit een interactieve theatervoorstelling en café waar een wensemmer en een biechtmuur te vinden zijn. Meedoen heeft nut: de input en oplossingen presenteert Stichting Time Out in 2020 aan de ministers van OCW, VWS en Sociale Zaken. 

Run voor Amelisweerd 

De actiegroep ‘Amelisweerd niet geasfalteerd’ houdt vandaag een hardloopevenement. Hiermee willen zij aandacht vragen voor de volgens hen zinloze verbreding van de snelweg A27/A12 en de bomenkap in Amelisweerd die hiermee gepaard gaat. De run start om 19.00 uur bij zwembad Krommerijn. Deelnemers finishen bij de parkeerplaats van het zwembad. Er zijn twee routes: een van 3 en een van 6 kilometer. De routes lopen langs het deel van het bos dat met kappen bedreigd wordt. Tijdens de loop zijn mensen aanwezig die informatie geven over de geplande verbreding en de mogelijke kap van het bos van Amelisweerd.