Dankzij de CRDL kunnen mensen weer contact maken met dementerende dierbaren.
Volledig scherm
Dankzij de CRDL kunnen mensen weer contact maken met dementerende dierbaren. © Danny Van Der Linden

Weer contact met dementerenden dankzij nieuw apparaat

Bij zorginstelling De Brug in Driebergen is gisterochtend de zogenoemde CRDL aangeboden. Dit staaltje zorgtechnologie, een soort houten kegel met daarin een gat, won dit jaar de ZorgInnovatieprijs en maakt het gemakkelijker om contact te maken met mensen die dementerend zijn. 

,,Er zijn verschillende lagen van dementie”, vertelt Helga Kiers, werkzaam bij De Brug. ,,Bij de diepere lagen merk je dat mensen het vaak lastig vinden om tot contact te komen. Dit levert voor de familie van deze dementerende mensen en de zorg vaak pijnlijke of moeilijke situaties op.”

Door middel van de CRDL kan er gemakkelijker contact worden gemaakt met deze doelgroep. Het apparaat is ontworpen om een nieuwe vorm van contact en communicatie mogelijk te maken voor mensen die hier normaal moeite mee hebben. Hierbij kan worden gedacht aan mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking. 

,,Het werkt door middel van geleiding”, vertelt Ingrid van der Tas-Zalmé namens het gelijknamige bedrijf dat de CDRL ontwikkelde. ,,Als twee mensen huid op huid contact maken met elkaar en met de CRDL, zal er geluid komen uit het apparaat.” 

Zeegeluiden

De CRDL kan op diverse geluidsvolumes worden afgesteld en heeft meerdere soorten geluid. Zo zijn er mogelijkheden om te luisteren naar stads- en zeegeluiden en ook kan de CRDL worden afgesteld op oosterse of landelijke geluiden. ,,Je merkt dat mensen reageren op geluiden die ze herkennen. Bovendien kunnen de geluiden worden aangepast aan de wensen van de persoon in kwestie.” Volgens Van der Tas is de CRDL bewust van zachte houtsoorten gemaakt. ,,Bovendien nodigt de ronde vorm uit tot aanraking”, zegt zij.

Bewoners van zorginstelling De Brug probeerden het apparaat meteen uit en reageerden enthousiast. Kiers:,,Ik zag mensen echt reageren op de geluiden en aanrakingen. Dat was heel bijzonder om te zien.” Volgens Van der Tas is bij de ontwikkeling van de CRDL rekening gehouden met de eerste en laatste prikkels die iemand kan verwerken:,,Zowel iemand die diep dementerend is als een baby kan twee dingen waarnemen: geluid en aanrakingen. Op deze manier kunnen familieleden toch weer in contact komen met hun dementerende dierbaren.”

  1. Volkszanger Martin van Doorn beleeft verschrikkelijke avond bij First Dates: ‘Waar ik mee zit vanavond..’
    PREMIUM

    Volkszan­ger Martin van Doorn beleeft verschrik­ke­lij­ke avond bij First Dates: ‘Waar ik mee zit vanavond..’

    Hij had zijn ideale date tot in detail beschreven: lief, gezellig, een mannelijk type, níet met een handtas. „Een rugzakje hebben we allemaal op deze leeftijd, maar ik hoef geen handtas”, legt de Utrechtse volkszanger Martin van Doorn (49) uit. Toch zat hij in het NPO-3 datingprogramma First Dates tegenover een man met wie het vanaf het begin bepaald niet boterde. Tot hilariteit van kijkers, personeel én van Martin zelf.