De tot sterrenwacht verbouwde Smeetoren, met rechts de toren van de Geertekerk. Prent van Hendrik Spilman naar een tekening van Cornelis Pronk uit 1730.
Volledig scherm
PREMIUM
De tot sterrenwacht verbouwde Smeetoren, met rechts de toren van de Geertekerk. Prent van Hendrik Spilman naar een tekening van Cornelis Pronk uit 1730. © Het Utrechts Archief

Wie denkt dat Sonnenborgh de eerste sterrenwacht van Utrecht is, heeft het mis!

utrecht in 1642Een sterrenwacht uit de negentiende eeuw, gebouwd op een bastion uit de zestiende eeuw: dat is Sonnenborgh, nu publiekssterrenwacht en museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis. Utrechts eerste sterrenwacht werd echter al in 1642 opgericht, bovenin de Smeetoren.

 1. Is D66 nog wel een groene partij? Partij zegt ‘ja’ tegen bouwen in beschermd natuurgebied Hessingterrein
  PREMIUM

  Is D66 nog wel een groene partij? Partij zegt ‘ja’ tegen bouwen in beschermd natuurge­bied Hessingter­rein

  Na zes weken wikken en wegen heeft D66 als laatste in De Bilt de knoop doorgehakt. De partij stemt in met het omstreden voorstel voor de bouw van 130 woningen op het voormalige Hessingterrein, waarvan 30 in beschermd natuurgebied. Omdat VVD, CDA, SGP en Bilts Belang al veel eerder ja zeiden, is de kogel door de kerk. Is D66 nog wel de groene partij in De Bilt? D66-raadslid Michiel van Weele reageert.
 2. Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals

  Je zoons opvoeden tot fatsoenlij­ke mannen: elf tips van professio­nals

  Na de Boos-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij talentenjacht The Voice zong het eensgezind rond op sociale media: Protect your daughters. Educate your sons. Daar ligt een schone taak voor ouders, verzorgers en docenten, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.