Volledig scherm
Zwarte Robert.

Wijkse winkels tonen verhalen over Titus, Zwarte Robert en andere historische Dorestad-bewoners

Wel eens gehoord van Zwarte Robbert? Of van Katla uit Birka? Het zijn de namen van mensen die belangrijk zijn geweest in de historie van Wijk bij Duurstede en haar roemruchte voorganger Dorestad. In de binnenstad van Wijk is een route gemaakt langs vijf van deze historische karakters, wiens verhalen te vinden zijn in winkels en een café. Het is een compacte route over de Markt en door de Maleborduurstraat en de Peperstraat.

De karakters, die levensgroot staan afgebeeld op panelen, hebben echt bestaan. Naast de getekende beeltenis van de historische figuren, is hun verhaal te lezen. Bijvoorbeeld het verhaal van Rorik, die als graaf van Dorestad ook in deze vermaarde handelsplaats heeft gewoond. Hij maakte een eind aan het misverstand dat de ondergang van Dorestad te wijten was aan de plunderingen en brandstichtingen door Vikingen. Hoe de Vikingen Dorestad ook verwoestten, steeds bleek Dorestad veerkrachtig. De ondergang werd later veroorzaakt doordat de handel zich vanuit Dorestad verplaatste naar kleinere handelssteden. David van Bourgondië, de bisschop van Utrecht, verbleef in de vijftiende eeuw op kasteel Duurstede. Dankzij zijn aanwezigheid bloeide Wijk bij Duurstede op als nooit tevoren.

Rijke weduwe

Volledig scherm
Titus.

Zwarte Robert is een andere belangrijke figuur. Hij maakte in Dorestad furore als herbergier. In café Ome Ko valt op de panelen te lezen dat de geestelijken niets met hem op hadden. Een ander karakter van wie het verhaal wordt gedeeld, is Katla, de dochter van een rijke Friese weduwe uit de Zweedse handelsplaats Birka. Ze reisde na de dood van haar moeder naar Dorestad met de grote erfenis op zak. Die deelde ze uit aan arme mensen in Dorestad.

Door op deze manier de geschiedenis van Wijk bij Duurstede te laten vertellen, maakt Museum Dorestad van de nood een deugd. Sinds het museum in de Muntstraat werd gesloten, wacht het op zijn nieuwe onderkomen in het stadhuis op de Markt. Dat monument moet eerst nog wel verbouwd worden. 

Verwacht wordt dat het vernieuwde Museum Dorestad over ongeveer twee jaar wordt geopend. Dan is ook de helm van Titus, een vrijwillige hulpsoldaat in het Romeinse leger, te zien. Die is in de Lek gevonden. Dat het de helm van Titus zou zijn, blijkt uit de naam en rang van deze soldaat die erin staan gegraveerd. Tot die tijd staat het verhaal van Titus in de schijnwerpers in een winkel in de Peperstraat.

De verhalen zijn te vinden in Bax Lederwaren, Peperstraat 48; Silver Seven, Peperstraat 5'café Ome Ko, Maleborduurstraat 9; Delicatessen Plus, Peperstraat 39A en Ter Steeg Schoenen, Markt 3, Wik bij Duurstede. Bij de VVV ligt een folder van de route.

Volledig scherm
Katla.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.