Smaragdplein inbraak Utrecht plofkraak
Volledig scherm
Smaragdplein inbraak Utrecht plofkraak © AD

Winkeliers zijn plofkraken beu: ‘Veiligheid Smaragdplein móet verbeterd’

Verbetering van de veiligheid in en rond winkelcentrum Smaragdplein in Utrecht staat na de plofkraakpoging bij de PLUS-supermarkt deze week hoog op de agenda. Alle winkeliers zijn uitgenodigd voor een gesprek en dat is volgens burgemeester Van Zanen hard nodig ook.

De mislukte plofkraak vond in de nacht van maandag op dinsdag plaats, nadat twee jongens van 16 en 17 jaar oud eerst inbraken bij de winkel. Omwonenden hoorden het duo bezig, waarschuwden de politie en voorkwamen zo dat zij de pinautomaat op konden blazen.

Veiligheidsmaatregelen

Vanwege dit incident en ook na een eerder wel geslaagde plofkraak op het plein gaan ondernemers uit het winkelcentrum komende maand in gesprek over veiligheidsmaatregelen. Rondom de winkel hangen nu negen particuliere beveiligingscamera's, maar al jaren wordt gesproken over fysieke maatregelen, die criminelen buiten de deur moeten houden.

Ook de gemeente wil meehelpen aan verbeterde veiligheid rond het winkelcentrum tussen Tolsteeg en Hoograven, zegt burgemeester Van Zanen. ,,Wij zijn zeker bereid om in de omgeving fysieke maatregelen te nemen.” Tegelijkertijd doet hij een oproep: ,,Winkeliers doe allemaal, doe een duit in het zakje. Wees actief, ook pandeigenaren. Laat het niet allemaal afhangen van een paar ondernemers, die ook druk zijn met hun winkel.” Ook een schouw organiseren om te zien waar verbeterpunten zijn noemt Van Zanen een optie. Verder wijst hij op de verlichting van de omgeving.

Gesprek ouders

Daar voegt de burgemeester aan toe bereid te zijn om in gesprek te gaan met de ouders van de jonge verdachten. ,,Alles wat helpt doe ik. En graag.” Van Zanen zegt dat naar aanleiding van vragen van CDA, VVD en PVV, die zij vandaag stelden in de raad.