Volledig scherm
Het wolvenpaar dat eind april is gespot op de Veluwe. © ZOOGDIERVERENIGING

Wolven op de Heuvelrug? Het kán, maar paniek is niet nodig

Grote opwinding op de Veluwe deze week, toen een foto voor het eerst bevestigde dat er een wolvenpaar in het natuurgebied woont. Die wolven zouden in de loop der jaren best eens naar de Utrechtse Heuvelrug kunnen komen, zegt Maurits La Haye, woordvoerder van de organisatie Wolven in Nederland. 

Er wonen nu drie wolven op de Veluwe. Naast deze vaste bewoners, zwerven er ook weleens wolven door het land. Die komen meestal vanuit Duitsland Nederland binnen en vertrekken na een korte periode weer. Zo is er in februari 2018 een wolf gefilmd in Veenendaal.

Het is mogelijk dat een wolf van de Utrechtse Heuvelrug zijn vaste woonplek maakt. De beesten kunnen in een nacht wel 70 kilometer lopen, op zoek naar een woonplek en laten zich niet tegenhouden door bebouwing. ,,Een wolf heeft twee dingen nodig om in een gebied te kunnen leven: voldoende voedsel en rust’’, vertelt Maurits La Haye. ,,Voedsel is er genoeg. De Heuvelrug heeft voldoende reeën voor de wolven om van te leven.’’ 

Kleine roedel

De drukte van het gebied kan wel een probleem zijn voor het beest. La Haye: ,,De wolf heeft een groot territorium nodig, qua oppervlakte zou de Heuvelrug ruimte hebben voor een kleine roedel. Maar door omliggende wegen, steden en dorpen kan het te druk zijn voor de wolven.’’ La Haye sluit de provincie Utrecht niet uit, maar benadrukt dat het gissen blijft.

Als de wolf zich verplaatst naar de Utrechtse Heuvelrug is er overigens geen reden voor paniek. ,,Wolven zijn schuw en zien mensen niet als hun prooi. Wanneer je een wolf tegenkomt moet je een foto maken en van het unieke moment genieten’’, vertelt La Haye. 

Het gevaar is groter voor schapen en honden. Daarom is het verstandig om op de Veluwe met je hond aan de lijn te wandelen. Incidenteel valt een rondzwervende wolf een kudde schapen aan, daarbij kunnen dan twee of drie schapen doodgebeten worden. ,,In de afgelopen anderhalf jaar zijn er twee van deze incidenten geweest. Dat is echt heel verdrietig voor agrariërs. Maar ze kunnen hun land afrasteren om wolven tegen te houden. Die kunnen namelijk niet over hoge hekken springen.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.