Volledig scherm
Volgens het Zeister college van burgemeester en wethouders moet de broekriem worden aangetrokken. © GinoPress B.V.

Zelfs Zeist moet er aan geloven: het geld is op

De gemeente Zeist moet de komende jaren miljoenen bezuinigen. Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn de tijden van overvloed voorbij.

De afgelopen jaren ging het Zeist financieel voor de wind. De gemeente stond er dusdanig goed voor dat de gemeenteraad in de vorige coalitieperiode de onroerendezaakbelasting met 10 procent verlaagde en de hondenbelasting afschafte. Voor de komende jaren werd er rekening mee gehouden dat Zeist miljoenen euro's zou overhouden.  

Het college stelt dat de tijden zijn veranderd. Als niets wordt gedaan komt Zeist volgend jaar ongeveer vijf miljoen tekort. De grootste tegenvallers doen zich voor binnen het zogenoemde ‘sociaal domein’. Het gaat hierbij om de taken van de gemeente op het gebied van zorg, participatie en zelfredzaamheid, werk en jeugdhulp.

Verhogen lokale belastingen

De donkere financiële wolken kondigt het college aan in de Kadernota, die deze week is vastgesteld. Hierin worden nog geen voorstellen gedaan hoe moet worden voorkomen dat Zeist in 2020 en de jaren daarna miljoenen tekort komt. Deze voorstellen volgen in de loop van het jaar. Een van de mogelijkheden voor een gemeente om extra inkomsten te generen, is het verhogen van de lokale belastingen en heffingen. Gemeenten die kampen met tekorten, zetten ook vaak het mes in subsidies en groenonderhoud.

Volgens het college is Zeist niet de enige gemeente waar de druk op de middelen toeneemt. ,,Veel gemeenten in Nederland kampen met een soortgelijke vraag of zijn al volop bezig met het oplossen van bezuinigingstaakstellingen.’’ 

Een voorbeeld van een Utrechtse gemeente die al bezuinigingsvoorstellen heeft gemaakt, is de Utrechtse Heuvelrug. Deze voorstellen lopen uiteen van het verkopen van de ambtswoning van de burgemeester tot het sluiten van bibliotheken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.