St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.
Volledig scherm
St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. © Marnix Schmidt

Ziekenhuis Top 100: Zo hebben de Utrechtse ziekenhuizen gescoord

ziekenhuis top 100De Utrechtse ziekenhuizen staan in de middenmoot van de Ziekenhuis Top 100. Het St. Antonius is terug te vinden op plek 14 bij de 26 topklinische ziekenhuizen, het Diakonessenhuis staat op plek 24 bij de algemene en streekziekenhuizen.

Het St. Antonius, met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein en Woerden, voldoet ruimschoots aan het minimum aantal operaties bij blaas- en prostaatkanker: het deed er respectievelijk 44 en 123, waar er 20 en 50 per jaar worden gevraagd. Het percentage patiënten dat overlijdt na complicaties na een darmkankeroperatie ligt er met 9,3 procent wel hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4.

Ook laat het ziekenhuis punten liggen bij de medicijncontrole bij opname van kwetsbare patiënten. Een goede controle voorkomt fouten met medicatie. Voor de controle bij ontslag krijgt het wel de volle punten.

Het St. Antonius scoort veel punten voor het beleid rond operaties: veel patiënten krijgen tijdig preventieve antibiotica toegediend, de uitkomst van staaroperaties is er goed (96 procent van de patiënten ziet beter na de operatie) en het percentage patiënten dat na een kijkoperatie vanwege knieletsel opnieuw onder het mes moet, is met 0,2 procent het laagste van alle ziekenhuizen.

Diakonessenhuis

Datzelfde percentage is bij het Diakonessenhuis, op plek 24 bij de streekziekenhuizen, met 5,4 procent juist een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,3. Het percentage patiënten dat na het plaatsen van een pacemaker opnieuw onder het mes moet, is hier eveneens hoger dan gemiddeld. Van de 31 patiënten die complicaties kregen na een darmkankeroperatie, overleed er geen.

Veel patiënten worden in dit ziekenhuis gecontroleerd op pijn en delier, factoren die het herstel kunnen beïnvloeden, maar het Diakonessenhuis laat punten liggen bij de aanpak van ondervoeding.

In een reactie laat woordvoerder Arian Kuil van het Diakonessenhuis weten het hogere aantal tweede ingrepen na knieoperaties te herkennen. Dat komt volgens hem voort uit geavanceerder technieken die slecht scoren in de statistiek, maar een veel beter resultaat opleveren voor de patiënt. Dat het ziekenhuis hoger scoort met heroperaties bij pacemakers kan volgens Kuil vanwege het geringe aantal (5) te maken hebben met toeval.

Vertekende cijfers

Het St. Antonius Ziekenhuis laat weten dat het iets hogere sterftecijfer bij darmkankerpatiënten voortkomt uit een foutieve registratie. Twee patiënten die met spoed en daardoor met meer risico geholpen moesten worden, zijn zonder dat verhoogde risico in de systemen opgenomen en vertekenen daarmee de cijfers, aldus het ziekenhuis. Dat probeert juist dit soort spoedoperaties te vermijden.

Het iets lagere cijfer voor medicatiecontrole bij opname vloeit voort uit de manier van registreren. Het ziekenhuis werkt aan verbetering hiervan. Bij ontslag behaalt het ziekenhuis wel de volledige score. Het Nieuwegeins/Utrechts ziekenhuis stelt vast dat het gemiddeld over de afgelopen jaren bij de beste vijf topklinische ziekenhuizen hoort.

33 criteria

De Top 100 maakt onderscheid tussen algemene of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. Het beste streekziekenhuis is het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is de beste topklinische instelling.

Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 33 criteria die iets zeggen over het niveau van de zorg, zoals toezicht op medicijngebruik, uitkomsten van veelvoorkomende of juist heel complexe operaties, de kwaliteit van de verpleging of tijdige start van een behandeling. Ziekenhuizen zijn elk jaar verplicht deze gegevens aan te leveren aan onder meer de Inspectie.

Academische ziekenhuizen, zoals het UMC Utrecht, zijn niet meegenomen in de Top 100. Benieuwd hoe de ranglijst tot stand is gekomen? Klik dan hier voor de uitleg. De gehele top 100 wordt morgen bekendgemaakt. 

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.