Volledig scherm
Koningin Máxima bracht eerder dit jaar een bezoek aan De Delerij van stichting Vluchtelingenkinderen in Driebergen. Ze praat hier met enkele asielzoekers van het AZC. © ANP

Zinvol vrijwilligerswerk voor asielzoekers uit Leersum dankzij financiële steun Oranje Fonds en kerken

Voor de komende twee jaar is er opnieuw een financiële buffer om honderden asielzoekers uit het AZC in Leersum vrijwilligerswerk aan te bieden. Prima Perspectief, de organisatie van vrijwilligers van de Utrechtse Heuvelrug, krijgt van het Oranje Fonds 25.000 euro en van de PKN-kerken nog eens 5.000 euro.

Prima Perspectief kreeg de afgelopen jaren subsidie van Utrechtse Heuvelrug, maar die viel door de bezuinigingen van de gemeente weg. De organisatie heeft sinds 2017 enige honderden asielzoekers van het AZC aan zinvol vrijwilligerswerk geholpen in meer dan 25 verschillende organisaties en instellingen binnen de gemeente.

Prima Perspectief verwacht dat er in 2021 weer geld vrijkomt voor een nieuw inburgeringsprogramma onder strakke regie van de gemeente, waar ook Prima Perspectief een rol in wil gaan spelen. Ter overbrugging heeft het Oranje Fonds 25.000 euro toegezegd en de Diaconie van de PKN-kerken nog eens 5.000 euro. ,,Met deze bijdragen laten beide organisaties zien dat zij het werk van Prima Perspectief belangrijk vinden voor de opvang en integratie van asielzoekers en vluchtelingen in onze gemeente”, zegt Jef Helmer van Prima Perspectief.

Veel asielzoekers moeten lang wachten voordat ze zich statushouder mogen noemen. Ook na het verkrijgen van een verblijfsstatus moeten ze nog geruime tijd in het AZC wonen in afwachting van hun definitieve woonplaats. In de tussentijd zijn de dagen lang: ze mogen niet werken en vervelen zich dood. Helmer: ,,Zinvol vrijwilligerswerk zoals in de historische groentetuin van Landgoed Zuylestein, de Eurowinkel, bij de Driebergse Speelweek, een zorginstelling of als klusser in de sportclub, versterkt hun gevoel van eigenwaarde, stimuleert hen om Nederlands te praten en levert sociale contacten op. Daarmee zetten ze hun eerste stappen in de Nederlandse samenleving.”

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vandaag wordt het Viaans Kinderdictee gehouden op het Oosterlicht College in Vianen. Het thema van dit jaar is ‘Alle kinderen doen mee!’. Het kinderdictee is geschreven voor kinderen op de basisschool, met name voor groep 7 en 8, maar alle basisschoolleerlingen zijn welkom om tussen 16.00 en 22.00 uur mee te doen. Tussen de twee dictees door is er de mogelijkheid om een hapje mee te eten tijdens het diner, verzorgd door leerlingen van het Oosterlicht College.