De politie toonde in oktober vorig jaar deze foto van twee leden van de bloedprikbende. Het is niet zeker of deze twee personen ook daadwerkelijk zijn aangehouden.
Volledig scherm
PREMIUM
De politie toonde in oktober vorig jaar deze foto van twee leden van de bloedprikbende. Het is niet zeker of deze twee personen ook daadwerkelijk zijn aangehouden. © Politie

Zo kwam de politie de geruchtmakende bloedprikbende op het spoor

In Nederland viel vorig jaar de mond open van verontwaardiging, toen de geruchtmakende ‘bloedprikbende’ in het nieuws kwam. Een groep dieven die zich in onder meer Utrecht voordeed als verplegers die bij veelal oudere slachtoffers bloed kwamen prikken, nam geld en pinpassen mee. De opluchting is groot nu de politie twee verdachten heeft opgepakt.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht werd de politie overladen met tips en waren al snel namen in beeld. Toen ook de verblijfsplaatsen bekend waren, pakte de politie de afgelopen dagen een Utrechter en een vrouw uit Ede op. Er worden meer aanhoudingen verwacht.

Volgens landelijk projectleider woninginbraak Sybren van der Velden reageerden mensen vol ongeloof over de de babbeltrucs, waarmee opnieuw een grens werd overschreden.

 ,,De integriteit van een kwetsbare groep is aangetast door ‘bloed te prikken’. Het zorgde voor in Nederland voor veel verontwaardiging. Daarom wilden we de daders graag pakken. Het heeft even geduurd, maar we hebben er een paar.’’

Wanneer meer arrestaties te verwachten zijn is nog onduidelijk. ,,We hebben wel beeld van de aantallen, maar meer kan ik er niet over zeggen. Het onderzoek loopt door.”