Houtkachels en -haarden zijn vervuilender dan eerst werd gedacht. Uit eerder onderzoek van het RIVM blijkt dat houtstook de grootste bron van fijnstofuitstoot is in Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Houtkachels en -haarden zijn vervuilender dan eerst werd gedacht. Uit eerder onderzoek van het RIVM blijkt dat houtstook de grootste bron van fijnstofuitstoot is in Nederland. © Videostill

Zo wil Utrecht gebruik van vervuilende houtkachels beperken

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, en daarmee de gezondheid van inwoners, denkt de gemeente Utrecht na over een subsidieregeling om het gebruik van vervuilende houtkachels te beperken. Zo zou het laten vervangen van een open haard of ‘ouderwetse’ kachel door een modernere variant tot aanzienlijk minder uitstoot van fijnstof leiden, zo blijkt uit onderzoek.

  1. Brian (28) stak bewaker neer en overgoot hem met hete olie: ‘Ik hoorde stemmen, ze zeiden: doe het’
    PREMIUM

    Brian (28) stak bewaker neer en overgoot hem met hete olie: ‘Ik hoorde stemmen, ze zeiden: doe het’

    Een zitting in de Utrechtse rechtbank nam donderdagmiddag een bizarre wending. De 28-jarige Brian N. werd halverwege de zitting door agenten in een mentaal verlamde staat in een rolstoel de zaal uitgeduwd. Justitie eist acht jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de gedetineerde, omdat hij op nieuwjaarsdag in de gevangenis in Nieuwegein een bewaker met hete olie overgoot en neerstak. Bij een andere bewaker probeerde hij de ogen in te drukken.