Bewoners van Veenendaal-Oost Joost Straat (rechts) en Bas Verweij.
Volledig scherm
PREMIUM
Bewoners van Veenendaal-Oost Joost Straat (rechts) en Bas Verweij. © William Hoogteyling

Zonnepanelen kosten Veenendalers 40.000 euro per jaar, in plaats van dat ze energie opwekken

Zonnepanelen op het dak? Mooi voor elkaar, denk je dan, met al die zonuren van de laatste dagen; de investeringen verdienen zich zo vanzelf terug. Maar eigenaren van huizen in Veenendaal hebben juist te maken met een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom daar niet verwerken, wat storingen bij de panelen veroorzaakt.

Joost Straat en Bas Meijer, bewoners in Veenendaal-Oost, brengen de problemen in kaart en bundelen de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuwe huizen te plaatsen. Die leveren immers veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van de netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

Neutraal

,,Alle nieuwkomers werden aangemoedigd om energieneutraal te bouwen”, zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je dan zo’n veertig zonnepanelen nodig.”

De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis stroom op. Ik denk dat netbeheerder Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten.”

Quote

De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepane­len helemaal niets

Joost Straat

,,Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig, maar sinds enige tijd is die verplichting er voor een deel van de woningen niet meer. Het elektriciteitsnet kan het nu niet aan. De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelingen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’
    PREMIUM

    Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelin­gen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’

    Tientallen huurders mogen deze week een kijkje nemen in hun toekomstige appartement op de plek waar tien jaar geleden nog geboorten werden geregistreerd en bestemmingsplannen voorbereid. Hun woningen bevinden zich in het totaal verbouwde voormalig gemeentehuis van Nieuwegein. De burgemeesterskamer is echter niet te huur: de toren waar de bestuurders tot 2012 zetelden, is gesloopt.