Hans Spekman maakt zich serieus zorgen over kinderen die thuis in een onveilige situatie zitten. Die lopen het risico op flinke onderwijsachterstanden door de coronacrisis.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Spekman maakt zich serieus zorgen over kinderen die thuis in een onveilige situatie zitten. Die lopen het risico op flinke onderwijsachterstanden door de coronacrisis. © ANP XTRA

Zorgen over tweedeling in onderwijs door coronacrisis: kansarme kinderen raken nog verder achterop

De coronacrisis dreigt een grote tweedeling in het onderwijs te veroorzaken. Duizenden kansarme leerlingen raken nóg verder achterop, vergeleken met kinderen uit de betere buurten.

Dat zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds dat zorgt dat kinderen gelijke kansen krijgen. En met die gelijke kansen gaat het de afgelopen weken rap bergafwaarts, ziet Spekman, oud-wethouder in Utrecht. ,,Nu door het coronavirus kinderen niet meer naar school kunnen, neemt de  tweedeling in het onderwijs snel toe. Op veel plekken worden kinderen door hun ouders in de watten gelegd en krijgen ze momenteel een soort privé-onderwijs. Maar in achterstandswijken, zoals Overvecht, zie je veel kinderen zonder laptop. Dat is lastig thuiswerken.”