De Andrieskerk in Amerongen gezien vanaf de Zandvoort.
Volledig scherm
PREMIUM
De Andrieskerk in Amerongen gezien vanaf de Zandvoort. © DG

Amerongen brengt mensen bij elkaar

blogSoms moeten dingen wel gebeuren, zoals ze gebeuren. Ik moest er van de week ineens aan denken toen ik door Amerongen fietste. 

Quote

Aangezien toeval niet bestaat, moest hun ontmoeting voorbe­stemd zijn

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Het gebeurde op de klinkers in de aanloop naar de Andrieskerk. Dat is altijd een mooi rustpunt om tot enige reflectie te komen. Op de dijk vanaf Wijk bij Duurstede is dat meestal stukken minder. Of het waait er te hard of er is te veel te zien. Vorige week waaide het behoorlijk. Maar uit de goede richting, dus alle tijd om goed in de uiterwaarden te turen. Daar bleek dat de winter zijn komst in augustus al aankondigt. Tientallen brandganzen, die broeden boven de poolcirkel en bij ons overwinteren, hadden al een plekje gevonden in het gras. Wel lekker om de vogels eens in korte broek te spotten.

Na de dijk wil ik altijd een blik op Kasteel Amerongen werpen, vooral op de tuin en de binnenplaats. En dan is het tijd voor de karakteristieke Andrieskerk. Toen schoot het me ineens te binnen. De vader van mijn vriendin heette Andries. Ik heb hem helaas nooit gekend, maar toch denk ik af en toe aan hem. Als jonge jongen werd hij verliefd op de latere moeder van mijn vriendin. En laat die nou net met haar achternaam Van Amerongen heten. Aangezien toeval niet bestaat, moest hun ontmoeting voorbestemd zijn. Dat kan toch niet anders? Ik ben natuurlijk blij met hun huwelijk en wat dat heeft voortgebracht. Dus bij deze een dankwoord aan Amerongen en zijn Andrieskerk.

Even later passeerden we Rhenen met zijn Cunerakerk. Hoe diep ik ook nadacht, daar kon ik geen menselijke relatie bij vinden. Dat zou natuurlijk wel toeval zijn. En dat bestaat niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei