Volledig scherm
Het Cultuurhuis in Doorn. © ADN Beeldredactie

Bewoners Heuvelrug willen dat gemeente gaat bezuinigen

DOORN/AMERONGEN - Bezuinigen bij de gemeente. Dat willen de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Verder mag er meer gesneden worden in de toeristische sector, maar moeten voorzieningen als bibliotheken en speelpleintjes blijven. Van de onroerendgoedbelasting moet de gemeente afblijven.

Dat blijkt uit een enquête onder de bewoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Aan die enquête op internet deden 2651 mensen mee; aan een dialoog, ook via internet, 92. Uit beide uitkomsten zijn de uitgaven van het gemeentelijke apparaat bij de meeste inwoners een doorn in het oog. Het mag allemaal wel wat minder in het huis van de gemeente aan het Kerkplein in Doorn. De resultaten van de enquêtes werden gisteravond gepresenteerd aan de inwoners.

Veruit de meeste mensen menen dus dat er wel meer mag worden gesneden in de uitgaven van de gemeente. Een groot deel van het budget in de gemeente wordt gebruikt voor het uitvoeren van projecten en het opstellen van beleid. Daarnaast wordt een deel van de begroting ingezet voor het bekostigen van de bedrijfsvoering en de organisatie. Het voorstel is om ruim 91.000 euro te bezuinigen op dit budget, oplopend tot 104.000 euro in 2021. Dit heeft tot gevolg dat de catering en ondersteuning tijdens vergaderingen wordt versoberd, aan externe gebruikers een eigen bijdrage wordt gevraagd voor het gebruik van de gemeentelijke vergaderruimtes en investeringen in de ICT worden uitgesteld.

Onaanvaardbaar

Inwoners vinden het onaanvaardbaar dat voorzieningen in de dorpen gaan verdwijnen. Het voorstel was om vanaf 2020 141.000 euro weg te snijden tot 500.000 euro in 2021. Dit heeft gevolgen voor het stimuleren en ondersteunen van dorpsgerichte activiteiten, het aantal dorpsvoorzieningen zoals sportaccommodaties, bibliotheken en consultatiebureaus en het onderhoudsniveau van het openbaar groen, speelplekken en de begraafplaatsen.

De toeristische sector krijgt het wat de bevolking betreft zwaar te verduren. Naast een sobere gemeente zien mensen mogelijkheden om daar te snijden. In 2019 geeft de gemeente ruim 500.000 euro uit aan beleid en projecten die bijdragen aan het bevorderen van recreatie, toerisme en de economische ontwikkeling. Het voorstel is om 88.000 euro te bezuinigen op dit budget, oplopend tot 115.000 euro vanaf 2022. Met als gevolg: minder inspanning voor promotie en marketing, minder steun voor projecten van ondernemers, bedrijven en provincie en minder aandacht voor het economisch beleid.

De onroerendezaakbelasting (OZB) is de belasting die woningeigenaren betalen. Een verhoging van de belasting van 10 tot 15 procent leidt tot ongeveer 1,5 miljoen euro inkomsten op jaarbasis. Voor een eigenaar van een woning met een WOZ-waarde van 335.000 euro leidt dit tot een stijging van de OZB van 54 euro op jaarbasis. Deze stijgt dan van 358 euro in 2019 naar 412 euro in 2020. De meeste mensen zien die verhoging niet zitten. Van hen mag de belasting voor toeristen en honden wel omhoog.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei