Volledig scherm
Leesrum © AD - Ivar Penris

Bloemistenpaar zit in Turkse cel, Nederlands consulaat springt bij

LEERSUM - Het Leersumse echtpaar John en Henny Achterberg dat in Turkije in de cel zit, wordt bijgestaan door het Nederlandse consulaat in Istanbul. „Er is contact, we hopen later op de dag meer duidelijkheid te kunnen geven over de situatie”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. 

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft het echtpaar om hulp gevraagd bij het consulaat. 

Het is nog steeds volstrekt onduidelijk waarom het Leersumse stel in Turkije vastzit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt hun aanhouding wel.

Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waaronder Leersum valt, hult zich in stilzwijgen over de aanhouding van het paar achter bloemenwinkel Bloemenadvies John Achterberg. „De familie wil geen media-aandacht en daar conformeren wij ons aan”, zegt woordvoerster Erica Klarenbeek.

Zonder in te gaan op de redenen voor de arrestatie, wil ze ook niet zeggen of de gemeente de familie bijstaat of contact heeft met Buitenlandse Zaken om steun te verlenen. Ook de Turkse ambassade in Den Haag zegt niets over de arrestatie of de redenen daarvan. „We geven op dit moment geen enkel commentaar”, zegt woordvoerder Emrullah Akgunduz van de ambassade.

Miscommunicatie

Op de facebookpagina van de bloemenwinkel werd eerder deze week melding gemaakt van de problemen van het echtpaar. Eerst werd gemeld dat ze de vakantie een tijdje hadden verlengd en dat niemand zich ongerust hoefde te maken. Later werd het echtpaar op de luchthaven van Istanbul gearresteerd, volgens het bericht wegens ‘een miscommunicatie’.

Op Facebook reageren honderden mensen op de berichten en betuigen ze hun medeleven. De familie zegt dat er veel vragen leven bij iedereen, ook bij de naasten zelf. Ze willen geen contact met de media.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt later vandaag meer over de situatie te kunnen meedelen. Volgens inwoners van Leersum zou ook de zoon van het stel meegereisd zijn naar Turkije, maar of dat klopt, wil geen van de instanties bevestigen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei