Een brand heeft afgelopen nacht een pand in Scherpenzeel verwoest.
Volledig scherm
Een brand heeft afgelopen nacht een pand in Scherpenzeel verwoest. © W Harthoorn

Brand verwoest pand van burgerinitiatief dat zich inzet tegen armoede in Scherpenzeel: ‘Alles is weg’

Een gebouw aan het Holevoetplein in Scherpenzeel is vannacht door een brand verwoest. In het pand zit Burgerinitiaitief Woudenberg en omstreken, dat zich inzet voor mensen die in armoede leven. 

De brand brak rond 02.15 uur uit in het pand dat in het centrum van Scherpenzeel staat. Volgens woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, Martin van der Poel, waren er ten tijde van de brand geen mensen in het pand aanwezig en zijn er geen gewonden gevallen. De vlammen sloegen metershoog uit het pand.

De massaal toegesnelde brandweer had de brand rond 03.15 uur onder controle. ,,Maar ze zijn zeker nog een paar uur bezig geweest met nablussen en afrondende werkzaamheden,” aldus Van der Poel. 

Oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, stelt Van der Poel de ochtend na de verwoestende brand. Van het pand is weinig meer over. ,,We hebben het pand gecontroleerd laten uitbranden. Alleen de buitenmuren stonden nog overeind. Het gebouw is niet meer toegankelijk, als het er nog staat. Er was vannacht een shovel onderweg die de buitenmuren aan de kant zou schuiven, zodat de brandweer er goed bij kan.”

Het pand heeft lange tijd dienst gedaan als garage, maar wordt nu gebruikt door Burgerinitiatief Woudenberg en Omstreken. De stichting ondersteunt gezinnen, alleenstaanden, echtparen en ouderen die in verborgen armoede leven'.  Volgens voorzitter van de stichting Jacco van den Essenburg lagen er in het pand spullen met alles bij elkaar een waarde van 100.000 euro. ,,En dat is allemaal weg, vervlogen. Vriezers vol met vlees en groente. Kleding, houdbare producten, fietsen, laptops, printers, bureau's. Alles is weg. Ons levenswerk van de afgelopen jaren. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten.”

125 gezinnen

Van de Essenburg is vannacht gaan kijken bij de brand. ,,Dat was heel heftig. Je staat te kijken hoe het in rook opgaat. Nu moet ik al die mensen teleurstellen en voor mijn gevoel laat ik ze in de steek. Er zijn 125 gezinnen bij ons aangesloten, die hebben nu geen eten. Drie kinderen zouden in aan het begin van het nieuwe jaar hun laptop ophalen zodat ze thuis hun huiswerk kunnen maken. “

Hoe het vuur kan zijn ontstaan, weet de voorzitter niet. ,,Ik heb geen idee. Ik was om half zeven pas thuis. De adrenaline zat me zo hoog. Wat ik nu ga doen? Ik ga op zoek naar een nieuwe plek, naar sponsoren en donateurs die ons kunnen helpen. Want ik wil deze mensen niet in de kou laten staan.”

Deze zomer vertelde Van den Essenburg nog tegen deze krant dat het aantal aanvragen voor schoolspullen in Woudenberg sterk toeneemt. Zij begonnen toen met het verstrekken van een schoolspullenpus voor kinderen van gezinnen die bij de stichting kwamen voor levensbenodigdheden. ,,Er is veel vraag naar laptops. Ook rugtassen en schrijfmateriaal, agenda’s, mappen en dat soort dingen, worden gevraagd. Wat ik merk is dat er ook mensen komen met kinderen tussen de 16 en 18 jaar die naar de mbo gaan. Voor hen zijn er nauwelijks kortingsregelingen,” vertelde Van den Essenburg toen.

De Vallei