Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Controle op illegaal bewonen recreatieparken Heuvelrug

Recreatieterreinen worden door de gemeente Utrechtse Heuvelrug strenger gecontroleerd op permanente bewoning. Op zeker zeven terreinen worden recreatiehuisjes permanent bewoond. Mogelijk krijgen deze campings een andere bestemming.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt 28 campings en recreatieparken en wil de kwaliteit van die parken verbeteren. ,,Deze kwaliteitsverbetering is noodzakelijk om aan te sluiten op de huidige recreatiebehoefte: comfort, luxe en veelzijdige voorzieningen", zegt wethouder Rob Jorg. ,,Op een groot deel van de recreatieterreinen wordt in meer of mindere mate permanent gewoond. Dit staat de ontwikkeling van die terreinen in de weg. En dat is slecht voor de werkgelegenheid.”

,,Het is niet goed voor natuur, vaak is het wooncomfort minder, het is vochtig. Er is risico van ondermijning door mensen die onder de radar willen blijven.”

Er is een gedoogregeling voor mensen die al langere tijd wonen in een recreatieverblijf. Bij het optreden tegen permanente bewoning wordt rekening gehouden met bijzondere persoonlijke omstandigheden van bewoners en is ook aandacht voor minderjarige kinderen die in een recreatieverblijf wonen.

,,In geval van echtscheiding, calamiteit of aangetoonde sociale en financiële problematiek wordt onder voorwaarden overbruggingshuisvesting toegestaan voor de duur van maximaal één jaar.”

Het is geen bezuinigingsoperatie, stelt wethouder Jorg. ,,Denk aan uitbreiding van de dorpsteams. Ook de handhaving zal meer tijd kosten. De 21 parken zitten nu nog in omkeerbaar proces. Daar gaan we een bestemmingsplan voor maken.”

De Vallei