Volledig scherm
Max Vos in zijn tentje in het lariksbosje in de bossen ten noord-oosten van Amerongen. © Jeroen Jumelet

Dakloze Max woont al halfjaar in het bos: Ik heb nog vijf liter perensap

VEENENDAAL/ AMERONGEN - Max Vos woont bijna een halfjaar in een klein groen tentje in het bos tussen Amerongen en Veenendaal. Tot nu toe heeft hij geen hulp van instanties gehad, maar deze week krijgt hij bezoek van het sociaal dorpsteam van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Daklozen in bossen zijn een uitzondering, al gebeurt het weleens, zegt Jules van Dam, directeur van de Tussenvoorziening in Utrecht. „In het verleden gebeurde het vaker en hadden wij ook mensen die dat in de gaten hielden. Nu is dat niet het geval, maar er is wel een groeiend aantal daklozen.”

Ruzei en wanbetaling
Vos komt uit Stadskanaal maar is daar na ruzie en wanbetaling zijn huis uit gezet. Hij krijgt een beetje hulp van mensen uit de buurt die weten waar hij verblijft. Ze brengen hem af en toe eten en wat geld. Maar buiten dat vindt Max dat hij prima heeft bewezen zichzelf te kunnen redden.

Uitbarsting
Al sinds juni woont Vos in het lariksbosje in de bossen ten noord-oosten van Amerongen. Natuurlijk wil hij wel een huisje-boompje-beestje, maar hij wil ook een punt maken: ,,Zolang ik hier blijf zitten, heb ik een betere onderhandelingspositie'', meent hij. Max Vos raakte na de dood van zijn vader, tien jaar geleden, verwikkeld in allerlei strubbelingen binnen de familie, met de politie én met de gemeente Stadskanaal. Dat kwam in april tot een uitbarsting, toen Vos zijn huis werd uitgezet.

Amerongen
Na wat omzwervingen, hij sliep onder meer op de Veluwe tussen de wilde zwijnen en de herten, landde hij onder de lariksen bij Amerongen. „Er zit hier zo veel kennis in de buurt, dat is een van de redenen dat ik hier blijf. Beatrice de Graaf, van de Universiteit Utrecht, ik vind haar ge-wél-dig. Als ik toch een keer naar een lezing van haar kon. Ik las een onderzoek van Marco Cornelissen: De burgemeester als spindokter? Hartstikke interessant.”

Boos
Het is een slimme en welbespraakte man, Max Vos. Hij begon ooit aan een HBO-opleiding verpleegkunde, maar maakte die niet af. Maar hij is ook boos. Op zijn familie, op de overheid. Op de burgemeester van Stadskanaal en ook wel een beetje op die van Utrechtse Heuvelrug. „Ik zit hier al zes maanden. Dat hoort een burgemeester te weten. Dan moet hij nu niet opeens komen om te willen helpen. In het rapport 'Weten wat er speelt', van Arno Karsten, gemaakt in opdracht van het ministerie van veiligheid en justitie, staat toch duidelijk dat...”

En Max houdt een heel verhaal.

Beweegredenen
Burgemeester Frits Naafs weet sinds het weekend van het bestaan van de man in de bossen. „Wij gaan er vandaag (dinsdag, red.) heen. Ik zeg altijd dat in Utrechtse Heuvelrug niemand op straat hoeft te slapen, en dus ook niet in het bos. Ik weet nu nog niet wat de beweegredenen zijn van deze man. Er zit natuurlijk een hele wereld achter. Ik wil weten welke, zodat we het goede kunnen doen.”

Perensap
Maar Max lijkt geen haast te hebben om te vertrekken. „Ik heb het niet koud” zegt hij, gewikkeld in een slaapzak. Zijn handen zijn behoorlijk zwart. „Ik stook hier een vuurtje en daar warm ik flessen water op die ik als kruik gebruik. Ik heb ook een pannetje waar ik dingen in op kan warmen, en nog vijf liter perensap.'”

De Vallei