Volledig scherm
PREMIUM
Hondenshow als opening expositie ‘Deftige Dieren’ op Kasteel Amerongen. © William Hoogteyling

Een ode aan de gravin die zo van dieren hield op Kasteel Amerongen

AMERONGEN - Ze hebben namen als Kattepop, Uranus of Floep. In plaats van graven of gravinnen, staan bij de nieuwe thema-rondleiding de dieren centraal die woonden op Kasteel Amerongen. De expositie ‘Deftige Dieren’ is geopend in Kasteel Amerongen. En dat op wel heel toepasselijke wijze: met een hondenshow.

Volgens conservator Lodewijk Gerretsen was Kasteel Amerongen vroeger namelijk ‘één grote boerderij’. ,,Op de landerijen bij het kasteel liepen onder andere koeien, kippen, paarden en varkens rond. Er werden duiven gehouden en de duivenmest werd weer gebruikt in de tabaksteelt", vertelt hij.

Van een andere orde waren de jachthonden, die op verschillende schilderijen in het kasteel staan afgebeeld. ,,Die gaven een bepaalde status. Zo was zichtbaar dat de familie van adel was en dus het privilege had van de jacht", aldus Gerretsen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei