Volledig scherm
Daders lieten een ravage achter na hun plofkraak in de Albert Heijn in Leersum in 2016. © Michiel van Beers

ING: Verdachten plofkraken maakten in jaar 770.000 euro buit

Een groep van zeven plof- en ramkrakers uit Utrecht en omgeving heeft in ongeveer een jaar tijd 770.567 euro buitgemaakt. Dat stelt de ING, die telkens met automaten in AH-filialen de dupe was.

Naast het geld dat werd buitgemaakt, werd ook voor vele honderdduizenden euro's aan schade veroorzaakt bij de getroffen filialen van Albert Heijn. 

Zo sloegen de plofkrakers eind juni 2016 toe in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug, waar ze ruim 48.000 euro buit maakten. Bovendien zorgden ze ze voor een kleine 80.000 euro schade aan het getroffen AH-filaal. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt het zevental dat tussen de 27 en 44 jaar oud is van betrokkenheid bij opgeteld tenminste negentien kraken.

De mannen uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein verschenen vandaag allemaal op zitting, tijdens de eerste van negen dagen inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank vatte alle verdenkingen vanmorgen samen. Vanmiddag volgt alleen de behandeling van de zaak tegen Mike W. (33) uit Utrecht.

Spin in het web

Volledig scherm
De politie doet onderzoek na een plofkraak bij de AH Tamboerijn in Soest. © Caspar Huurdeman

 Het OM verdenkt W. van een verbindende rol tussen twee groepen plofkrakers, die in 2015 en 2016 onder meer toesloegen in Leersum, Soest, Nieuwegein, Utrecht en Driebergen. Samen zouden de mannen een criminele organisatie hebben gevormd, die door het hele land plof- en ramkraken pleegden.

Dat deden zij volgens de lezing van het OM steeds op vergelijkbare wijze: een auto werd gestolen en de volgende dag ingezet om een winkel te rammen, van waaruit een ING-automaat werd meegesleurd. Vervolgens werd met onder meer de hulp van schroevendraaiers, breekijzers en gas de automaat opengebroken, waarna geldcassettes werden buitgemaakt.

Verdachte Mike W. zou zelf bij zeven van deze kraken persoonlijk aanwezig zijn geweest volgens het OM. Maar dat ontkende hij stellig. Dat dna van hem werd aangetroffen op onder meer glas, schroevendraaiers en auto's die werden gebruikt zou te maken hebben gehad met zijn werk: hij is automonteur.

Kwaad daglicht

Rond zijn werkplaats in Kerkdriel (bij Den Bosch) werd veelvuldig een auto gezien die werd ingezet tijdens een van de kraken. ,,Alles wordt in een kwaad daglicht gezet maar ik was bij geen enkele kraak aanwezig'', klonk het stellig. Vanmiddag gaat de zaak tegen W. verder, met de behandeling van een kraak in Utrecht Terwijde.

Komende dagen komen ook de zaken tegen David R. (28, Vleuten), Martinus de W. (38, Utrecht), Roger K. (27, Utrecht), Patrick F. (44, Nieuwegein), Yassir A. (30, Utrecht) en Jurjen van D. (30, IJsselstein) aan bod. Verwachting is dat het OM donderdag met een strafeis tegen alle verdachten komt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei