Volledig scherm
De twee jonge wespendieven van de Amerongse Berg. © Peter van Geneijgen, Staatsbosbeheer

Jonge wespendieven geringd op Amerongse Berg

Twee jonge wespendieven die enkele weken geleden zijn geboren op de Amerongse Berg, zijn vandaag geringd en meteen op de foto gezet door de ringer.

Volgens boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer is het best bijzonder om een nest jonge Wespendieven zo te zien. „Het is een roofvogel die lastig te vinden is. Soms zien we ze als ze op jacht zijn naar insecten en ook hun baltsgedrag, waarbij ze al ‘vlinderend’ om elkaar heen vliegen, is opvallend. Maar als het om hun nest gaat, doen ze nogal heimelijk.”

Plunderen

Zwaan denkt dat er enkele paartjes wespendieven op de Utrechtse Heuvelrug wonen. Om meer van ze te weten te komen, worden de jongen geringd als die kans zich aandient.

Wespendieven eten vooral insecten en daarnaast zijn ze dol op de honingraat van wespen. Zwaan: „Ze achtervolgen de wespen naar hun nest en plunderen dan de honingraat, die ze meenemen om de jongen te voeren.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei