Volledig scherm
Kasteel Amerongen, waar honderd jaar geleden keizer Wilhelm na zijn vlucht uit Duitsland onderdak kreeg. De tamme kastanje Makke Janne was toen al twee eeuwen oud. Hij overleefde ook de houthakkende keizer. © Kasteel Amerongen

Kasteelkastanje Amerongen in de race voor titel Boom van het Jaar

De ‘Makke Janne’ van kasteel Amerongen maakt kans op de titel Boom van het Jaar. Met ingang van dit weekend kan er worden gestemd op deze of elf andere monumentale bomen. Per provincie is er één kanshebber door een vakjury genomineerd.

De Makke Janne, zoals hij door de Amerongers wordt genoemd, is een 300 jaar oude, tamme kastanje die op het landgoed bij het kasteel staat. ,,Knoestig, rustiek en kunstzinnig. Maar bovenal onoverwinnelijk,’’ volgens het juryrapport. 

Wilhelm II

Een eeuw geleden kreeg de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, onderdak in het kasteel. Hij hakte er vele bomen tot haardhout, maar niet deze tamme kastanje. Ruim 150 jaar geleden werd de boom door de bliksem getroffen. In tweeën gespleten ontstond uit een wortelscheut een ‘kind’, dat letterlijk met de kastanje is vergroeid. Dankzij zijn bijzondere vorm is de boom een bron van inspiratie, zeker ook voor kunstenaars. 

De verkiezing is een initiatief van SBNL Natuurfonds, de enige landelijke natuurorganisatie die haar fondsen inzet om particulier natuur- en landschapsbeheer te ondersteunen. De Nederlandse Boom van het Jaar gaat volgend jaar ook op voor de titel Europese Boom van het Jaar. 

Stemmen kan nog tot 15 oktober via internet

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei