Volledig scherm
Een cartoon die naar aanleiding van de treinrel werd gemaakt. © Thijs C. Jansen

Loslippig college Heuvelrug krijgt
na treinrel training van professor

UTRECHTSE HEUVELRUG - Burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug krijgen een training van professor Marcel Boogers. De hoogleraar regionaal bestuur moet de gemeentebestuurders een spiegel voorhouden en ze bijbrengen dat ze nooit meer in het openbaar vertrouwelijke informatie bespreken.

Dat meldde burgemeester Frits Naafs vanavond in een speciale raadsvergadering aan de raad. De raad stuurde het college overigens niet naar huis. Alleen BVH Lokaal en D66 wilden consequenties verbinden aan de bestuurscrisis. D66 diende motie van wantrouwen in tegen de burgemeester. Daarin verwoordde Hugo Prakke van die partij ‘het verzoek aan burgemeester Frits Naafs om zijn ontslag aan te vragen’.

D66 kreeg alleen steun van BVH Lokaal. Andere partijen reageerden boos en verbolgen, maar wensten daar geen vergaande conclusies aan te verbinden.

Quote

Wij gaan de cursus zelf betalen, uit de eigen portemon­nee

Burgemeester Frits Naafs

In een poging het vertrouwen te herstellen willen Naafs en de vier wethouders een cursus bij professor Boogers volgen. ,,Om te reflecteren waarom dit is gebeurd en om een herhaling te voorkomen. We gaan dat zo snel mogelijk doen. En ja, wij gaan dat zelf betalen, uit de eigen portemonnee. Dit mag nooit meer gebeuren.”

Stom

Naafs meende dat hij voldoende vertrouwen heeft om aan te blijven. ,,Om u een voorbeeld te geven, ik ben unaniem verkozen tot voorzitter van de omgevingsdienst. Ik ben gekozen door veertien andere burgemeesters. Natuurlijk vinden ze dat we stom zijn geweest.”

In de raadsvergadering vonden alleen het lokale BVH en D66 consequenties moeten volgen op wat de treinrel is gaan heten. Het college wisselde tijdens een treinreis naar Maastricht allerlei vertrouwelijke informatie uit, waarbij ook personen werden genoemd.

BVH Lokaal wil dat iedereen uit het college vertrekt. Het vertrouwen is zo ernstig geschaad dat verder besturen onmogelijk is, stelde fractievoorzitter Sybe Streekstra. Hij diende een motie van wantrouwen in.

Quote

Kijk in de spiegel en neem een besluit. Hou de eer aan uzelf.

Sybe Streekstra, BVH Lokaal

 ,,Stap op, in het belang van de inwoners en de raad”, zei Streekstra. ,,Kijk in de spiegel en neem in de volgende dagen een besluit. Houd de eer aan u zelf. Stapt u niet op, dan krijg u een motie van wantrouwen en wordt verdere samenwerking heel moeilijk, zo niet onmogelijk.”

De andere partijen spraken schande over het publieke optreden van het college, maar wilden niet zo ver gaan om het college naar huis te sturen. ,,Dit is een zware en ernstige crisis, maar niet zwaar genoeg om het college te vragen op te stappen”, aldus Jorrit Linders van de VVD.

Open (GroenLinks/PvdA)  wilde ook niet zover gaan om het college weg te sturen. Het college is diep door het stof gegaan, aldus Open. ,,Dezer affaire straalt op onze gemeente uit. Het college heeft excuses gemaakt en aangegeven iets aan te willen doen door met Marcel Boogers te praten.”

Smet

Peter Kranenburg (CDA) stelde dat deze zaak altijd een smet op het blazoen zal zijn, maar dat het veel te ver gaat het college weg te sturen. ,,We moeten ons schamen en ik hoop dat het een harde les is geweest.”

Naafs wil ondanks de moties van treurnis en afkeuring graag doorgaan als bestuurder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Uiteindelijk beten veel partijen tijdens de raadsvergadering van zich af, maar er werd niet doorgebeten. De collegepartijen bleven achter hun wethouders staan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei