Mislukte plofkraak zorgt voor ravage in Amerongen: ‘Het hele huis stond te trillen’

videoAMERONGEN - Losse dakpannen, kapotte ruiten in huizen en auto’s, een spoor van puin bij de restanten van een pinautomaat. Aan de Koningin Wilhelminaweg (N225) in Amerongen is het een ravage na een plofkraak in de nacht van woensdag op donderdag.

Plofkraak in Amerongen
Volledig scherm
Plofkraak in Amerongen © AD/Josselin Gordijn

Met twee bestelbussen en ten minste zes man sterk is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) donderdagochtend aan het werk bij het makelaarskantoor waar de pinautomaat was ingebouwd. De wijde omgeving werd afgezet met linten. Ook de brandweer en politie zijn met veel mensen en materiaal druk bij het pand. Later in de ochtend zijn schermen geplaatst die de werkzaamheden aan het zicht onttrekken. 

Buurtbewoner Berry was ‘drie minuten na de explosie’ al buiten, maar toen waren de daders al gevlogen, vertelt hij. Hij maakte vervolgens onderstaande foto van de gehavende gevel. Niet veel later stonden ook andere gewekte bewoners in hun badjas buiten om poolshoogte te nemen.

Plofkraak in Amerongen
Volledig scherm
Plofkraak in Amerongen © AD/Josselin Gordijn

Keiharde knal

De politie doet onderzoek na een plofkraak bij een geldautomaat in Amerongen.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek na een plofkraak bij een geldautomaat in Amerongen. © Koen Laureij

De doorgaande weg is afgesloten en verkeer moet door de smalle straatjes van het dorp om van Elst richting Leersum en vice versa te rijden. ,,Vanochtend was het echt een chaos’’, zegt Peter Hilligehekken. Hij woont om de hoek van de pinautomaat, vlak bij de Amerongse molen. ,,Het hele huis stond te trillen. Eerst was er een keiharde knal, daarna een wat zachtere.’’

Van de drie camera’s op het pand hebben de daders zich niets aangetrokken. Buurtbewoners zagen voor de knal een aantal mannen in werkkleding. Pas toen ze bivakmutsen zagen, hadden ze door dat het mis was. Volgens omwonenden zijn de daders een paar minuten later weer weggereden. Hilligehekken: ,,Niet met gierende banden, maar wel vlot. Het viel me op dat ik helemaal geen sirenes heb gehoord.’’

De knal was in de wijde omtrek te horen, als we de reacties op sociale media moeten geloven. „Ik zat rechtop in bed, schrok me kapot. Had al zo’n vermoeden”, laat Romy van der Heijden weten. „Zie je, ik heb het niet gedroomd. Ik heb echt die knallen gehoord!”, aldus Linda van Zetten uit Wijk bij Duurstede. Ook bewoners uit Veenendaal, Leersum en Maarsbergen zeggen de explosie te hebben gehoord.

De explosieven opruimingsdienst is druk met onderzoek bij de ontplofte pinautomaat in Amerongen.
Volledig scherm
De explosieven opruimingsdienst is druk met onderzoek bij de ontplofte pinautomaat in Amerongen. © Harold Schuil/DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei