Mountainbikeroute in Leersum valt uit elkaar vanwege droogte: ‘Hier kun je gewoon niet meer fietsen’

VideoMet water weten de mannen en vrouwen van mountainbikeclub Utrechtse Heuvelrug wel raad. Maar wat ze met deze droogte aan moeten, weten ze eigenlijk niet. Het enige wat ze kunnen doen is het afsluiten van enkele routes en hopen dat het binnenkort weer gaat regenen. Voorlopig is het ploeteren door mul zand met de fiets aan de hand.

Bestuurslid Marten Hoffmann kan kuilen graven, gleuven en putten maken, gaten prikken; alles om water, veel water, af te laten vloeien naar gebieden waar het geen kwaad kan. Nu zit hij om water te springen. Door de droogte is fietsen bijna onmogelijk. Alle paden die in de brandende zon liggen, verstuiven. Het wordt mul zand. 

„Hier kun je gewoon niet meer fietsen”, zegt Hoffmann, die nog eens wat zand door zijn vingers laat glippen. „Het is één grote zandbak. De hele route valt uit elkaar.”

Los spul

Mountainbikeclub Utrechtse Heuvelrug heeft besloten een aantal routes af te sluiten. Die zijn te slecht. „Deze routes liggen op duinzand”, zegt Hoffmann. „Dat zand wordt bij veel droogte mul. Een meter tot anderhalve meter onder de grond hebben we geen vocht. Dat betekent dat het pad helemaal zacht wordt en aan gort gereden wordt. Het is alleen maar duinzand, zo los als wat. We kunnen er ook geen vorm in krijgen. Mensen gaan lopen, dat doen ze niet met opzet, maar als je gaat lopen  maak je nog meer kapot. Er zal heel veel moeten gebeuren voor we weer iets kunnen met dit losse spul.”

Volledig scherm
Mountainbikeroutes dicht door droogte. © William Hoogteyling

„We hebben nog geprobeerd om er leemzand door heen te mengen, maar dat doe je over een paar honderd meter, niet over een kilometerslang parcours”, vervolgt Hoffmann. „Maar ook dat zand werd steeds droger. We hebben iets gebouwd wat je moet onderhouden. Maar we weten eigenlijk niet hoe. We zitten een beetje met de handen in het haar. Dit is nieuw voor ons. Wat moeten we nu? Afsluiten dus.”

De routes hermetisch afsluiten gaat niet. Hofmann: „Mensen kunnen overal op het parcours komen. Ik weet niet op hoeveel plekken, misschien wel op een paar honderd. Gelukkig is het vakantie en niet zo druk. Ik kom bijna geen mountainbiker meer tegen. Vorige week zeiden sommigen nog wel dat we deze maatregel eerder hadden moeten nemen. Ze hebben er wel begrip voor. Het fijne van mountainbikers is dat als ze weten waarom we iets doen, ze ook willen luisteren. En ze merken vrij snel dat de routes zijn afgesloten.”

Quote

Het fijne van mountainbi­kers is dat als ze weten waarom we iets doen, ze ook willen luisteren

De MTB-routes in Rhenen en Amerongen zijn nog open. Daar ligt een andere ondergrond, geen duinzand. Dat heeft te maken met de ijstijd. „Ik ben niet zo thuis in de ijstijden, maar in Rhenen en Amerongen was een andere ijstijd dan op de rest van de Heuvelrug. Maar ook in Rhenen en Amerongen slaat de droogte toe. Hoe lang we die routes open kunnen houden? Dat weet ik niet. Dat alles hangt af van het weer.”

Geen vrienden

Hoffmann heeft het liefst een weekje miezerige regen. Daar maakt hij op de camping, de Ginkelse Duin, geen vrienden mee. Dat is dan maar zo. Geen stortregen. „Met een hoosbui spoelt al het mulle zand weg.  Een paar dagen een beetje regen, dat zakt dan langzaam de bodem in. Dat is het beste. Met stampen en scheppen moeten we de routes herstellen. Hoe lang dat zal duren weten we niet. De tijd zal het leren.”

In 2014 werden er speciaal voor mountainbikers routes aangelegd. MTB'ers moeten ieder jaar een heuvelvignet van 7,50 euro aanschaffen. Van dat geld worden de routes onderhouden. „Dat zijn nieuwe routes en wat je aanlegt moet je ook onderhouden. Dat systeem werkt fantastisch, maar soms worden we verrast. In de winter hebben we door de vele regenbuien de mountainbikers gevraagd twee weekeinden niet over de routes te fietsen. Door de regen was de ondergrond te drassig. Dat werkte. Van het één in het ander, van regen naar droogte.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei