Volledig scherm
Bladluizen. © Gratis

Na de lieveheersbeestjes komt het kruidenextract tegen de bladluizen in Amerongen

AMERONGEN - De overlast van de bladluis moet hoe dan ook aangepakt worden. Na de lieveheersbeestjes zet de gemeente Utrechtse Heuvelrug nu ook een speciaal kruidenextract in.

Door het extreem droge voorjaar is er overlast van bladluis. De luizen zuigen suikers uit het blad van de bomen. De afscheiding van die luizen zorgt voor een plakkerige laag op de straat en auto’s die onder bomen staan. Vandaag worden er proeven gedaan met het bestrijden van de luis door zakjes met larven van lieveheersbeestjes op te hangen in de bomen. Dat gebeurt op de Burgemeester W. Martenslaan in Amerongen en het Kerkplein in Leersum. De larven klimmen in de boom en eten dan, zo is bedoeling, de luis op.

Kruidenextract

Later dit jaar gaat de gemeente de bodem injecteren met een kruidenextract. Via de sapstroom vanuit de wortels komt dit kruidenextract uiteindelijk in de bladeren terecht. Hierdoor zijn de bladeren, zo is de bedoeling, minder smakelijk voor de luizen. Deze actie kan nu nog niet plaatshebben, omdat de bodem extreem droog is en wordt daarom pas in de herfst ingezet. Dan zit het kruidenextract in de bodem voor het volgende groeiseizoen. Met als resultaat dat de luisoverlast volgend jaar minder moet zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei