Volledig scherm
Mountainbikers kunnen later mogelijk van de Heuvelrug tot aan Duitsland onverhard rijden. © Bart Lauret

Onderzoek naar nieuwe ATB-routes op Utrechtse Heuvelrug

WAGENINGEN - Routebouwer Patrick Jansen heeft opdracht gekregen om te kijken naar mogelijkheden om het mountainbikenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug verder uit te breiden.

Jansens bedrijf Tracks & Trails uit Wageningen kreeg die opdracht van de gemeenten Baarn, Soest, De Bilt en Zeist. Die spraken eerder met Staatsbosbeheer over het verbinden van de bestaande routes van Lage en Hoge Vuursche met die van Austerlitz en Zeist. De uitkomst was zo positief dat de gemeenten Jansen nu hebben gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken.

Patrick Jansen denkt vier tot zes maanden nodig te hebben om met een voorstel te komen. Hij ziet wel mogelijkheden. ,,Er ligt al een route bij het Soester Hoogt, het ligt voor de hand om de verbindingsroute daar langs te laten lopen. En er is maar een beperkt aantal overgangen over de snelweg A28 en de provinciale weg N237 tussen Amersfoort en de Biltse Hoek, dus daar kom je ook altijd uit.''

De fysieke mogelijkheden zijn echter niet het grootste probleem. ,,Je hebt de medewerking van de grondeigenaren nodig'', legt Jansen uit. ,,Dat vergt heel veel heen en weer gepraat. Pas als iedereen toestemming geeft, kun je de volgende stap maken.'' Die volgende stappen zijn: geld genereren, vergunningen rond zien te krijgen en daarna de fysieke aanleg van de route.

Broedseizoen

Omdat de duurzaamheidseisen van Jansen vereisen dat er niet gewerkt wordt tijdens het vogelbroedseizoen, is het aannemelijk dat bij een positief advies de eerste mountainbikers ergens rond de zomer van 2020 over de verbindingsroute kunnen fietsen. ,,En dan zijn alle routes boven de A12 met elkaar verbonden'', aldus Jansen. ,,Ik hoop in een later stadium ook de tracks van Leersum en Amerongen te verbinden met de noordelijke routes van Zeist en Austerlitz. Dan heb je een lange route van Lage Vuursche tot Rhenen. Ik denk dat je over een jaar of vijf dan helemaal onverhard via de zuidelijke Veluwe door kunt fietsen naar het oosten van het land en Duitsland.

Quote

Ik hoop in een later stadium ook de tracks van Leersum en Amerongen te verbinden met de noordelij­ke routes van Zeist en Austerlitz.

Patrick Jansen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei