Politie houdt in Leersum Rwandees aan die verdacht wordt van betrokkenheid bij genocide

LEERSUM - De politie heeft dinsdag in Leersum de 69-jarige Rwandees Venant R. aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de genocide in Rwanda in 1994. Rwanda heeft om uitlevering van R. gevraagd. Dat meldt het openbaar ministerie.

R. werd opgepakt door het Team Internationale Misdrijven.

De 69-jarige was destijds regiodirecteur van landbouwinstituut ISAR Rubona, net buiten de stad Butare. Op het terrein van dat instituut verzamelden zich duizenden vluchtelingen - mannen, vrouwen en kinderen - nadat het vermoorden en verkrachten van Tutsi's begon. Zij zochten er toevlucht. De Rwandese autoriteiten verdenken R. ervan dat hij militairen en milities naar het terrein heeft gehaald. Zij doodden de daar aanwezige vluchtelingen.

R. vroeg in het jaar 2000 asiel in Nederland. Dat heeft hij niet gekregen omdat er het vermoeden bestond dat de man bij de genocide betrokken was geweest. Ook zijn beroep tegen dat besluit werd afgewezen.

De genocide in Rwanda in 1994 heeft aan circa 800.000 burgers het leven gekost, aldus het OM.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei