Volledig scherm
PREMIUM
. © AD

Utrechtse Heuvelrug houdt uitverkoop om gat in begroting te dichten: 120 kunstitems geveild

UTRECHTSE HEUVELRUG - Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben problemen met de begroting rond te maken. Dus wordt er bezuinigd, de ozb wordt verhoogd of er wordt een beroep gedaan op de reserves. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug doen ze het anders: daar wordt de kunst die in de kelder stond verkocht.

Bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weten ze dat gemeenten het momenteel moeilijk hebben, zegt woordvoerder Ester Verhoeff. ,,In het noorden van het land is het probleem groter dan elders, maar het speelt overal. En vrijwel altijd zijn de tekorten op het sociaal domein de boosdoener.’’

De verkoop van kunst of burgemeesterswoning om wat aan het tekort te doen, geeft vooral aan hoe schrijnend de situatie is, zegt ze.

,,Vaak wordt er bezuinigd door zwembad en bibliotheek te sluiten, of subsidies voor kinderboerderij, zwemles of buurthuis te schrappen of te verminderen. Dat soort leuke dingen worden het eerst uitgekleed, tenzij er nog reserves zijn om op in te teren.’’

Quote

Deze verkoop staat voor 40.000 euro in de boeken en ons tekort loopt in de miljoenen.

Esther Verhoeff, Vereniging Nederlandse Gemeenten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei