Volledig scherm
© ANP

Utrechtse Heuvelrug schroeft woningbouw flink op

AMERONGEN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug schroeft het aantal te bouwen woningen op van 125 naar minimaal 140 per jaar. Vooral de beschikbaarheid van sociale huur- en koopwoningen zal daardoor toenemen. Ook zal de gemeente aan de vraag voor middeldure woningen kunnen voldoen.

Een en ander staat in de Woonvisie 2018-2022, die in oktober en november door de gemeenteraad wordt behandeld. De gemeente stelt dat het de afgelopen jaren meer heeft gebouwd dan in de doelstellingen was vastgelegd. Tussen 2013 en 2018 zijn er meer dan zevenhonderd woningen gebouwd. Dat waren er 75 meer dan was gepland. 

Ruim de helft van de gerealiseerde woningen vallen in het sociale segment. Er zijn 380 sociale huur- en koopwoningen gebouwd. Een actueel voorbeeld van het realiseren van sociale huurwoningen is de verbouw van een kantoorgebouw tot een appartementencomplex met sociale huurwoningen in Driebergen aan  de Hoofdstraat.

Wooncarrière

De doelstelling om 275 middeldure woningen te bouwen, is niet gehaald. Daarvan zijn er slechts 32 gebouwd. Toch is er veel vraag naar woningen tussen de 240.000 en 280.000 euro. De gemeente wil dat inwoners van Utrechtse Heuvelrug een ‘wooncarrière’ kunnen maken die past bij hun huishoudsituatie en levensfase. Bij nieuwbouwprojecten met meer dan negen woningen, wordt een kwart van de woningen in de sociale huursector (tot 710 euro) gebouwd. Bijna de helft van het totaal aantal te bouwen woningen zal huur tot negenhonderd euro zijn.

Bij grotere bouwprojecten met meer dan vijftig woningen wordt er nog meer differentiatie aangebracht. Ruim een derde van het totaal moet worden besteed aan sociale koop en huur. Driekwart van dat sociale deel moet bestaan uit huurwoningen tot 710 euro huur per maand. 

Middelduur

De gemeente wil net zoveel woningen bouwen in de middeldure sector, waarbij er steeds evenveel woningen worden gebouwd in de middeldure huur tot negenhonderd euro, middeldure koop tussen 200.000 en 240.000 euro en woningen met een koopsom tussen 240.000  en 280.000 euro. Iets minder dan het derde van het totaal aantal te bouwen woningen heeft een huur vanaf negenhonderd euro en koopsom vanaf 280.000 euro.

Alle nieuw te bouwen woningen moeten duurzaam worden gebouwd en aardgasvrij zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei