Volledig scherm
De vrijeschool Het Sterrenbos in centrum Allemanswaard. © William Hoogteyling

Vrijeschool Het Sterrenbos in Amerongen mag maandag beginnen

AMERONGEN/LEERSUM - Kinderen in Amerongen kunnen vanaf maandag weer naar een openbare school in hun dorp. Het college is maandag akkoord gegaan met de start van vrijeschool Het Sterrenbos in centrum Allemanswaard.

De nieuwe school is een gezamenlijk initiatief van een groep ouders en basisschool Wereldkidz Meander in Leersum, die daarmee in Amerongen een nevenvestiging krijgt.

Zo’n 25 kinderen van 4 tot en met 7 jaar oud gaan de eerste klassen vormen. Zij krijgen onderwijs in het voormalige schoolgebouw De Uitkijk. Dat is ondergebracht in multifunctioneel centrum Allemanswaard. De school denkt de komende jaren uit te kunnen groeien tot ongeveer honderd leerlingen. 

Akkoord

De start van de nieuwe basisschool kan formeel doorgaan, nu burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug akkoord gaan. Belangrijke voorwaarde voor burgemeester en wethouders was vooraf kennis te nemen van het standpunt van de diverse schoolbesturen in de gemeente.

Wethouder Chantal Broekhuis: ,,Op 20 augustus is er een overleg geweest met alle betrokken schoolbesturen waaruit bleek dat iedereen hiermee kon instemmen. Op basis hiervan hebben wij als college besloten dat vrijeschool Het Sterrenbos direct na de zomer in het voormalig schoolgebouw van De Uitkijk kan starten. Ik ben blij dat hiermee het openbare onderwijs weer terugkomt in Amerongen.’’

Jaarfeesten

De nieuwe school start volgens het vrijeschoolconcept, en komt dus voort uit het antroposofisch gedachtegoed. ,,Ontwikkeling en leren met hoofd, hart en handen vormt de kern,’’ zo wordt uitgelegd op de website van Wereldkidz. ,,Leren is ontdekken binnen een rijke leeromgeving met veel aandacht voor sfeer en materiaalgebruik. De school werkt volgens een vast jaarritme waarbij het vieren van jaarfeesten belangrijke ijkpunten vormen.’’

Wubbo Wever, voorzitter van het college van bestuur van WereldKidz: ,,Onze visie is dat openbaar onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat er voor ouders voldoende keuzemogelijkheden zijn. Met ons aanbod van regulier onderwijs tot Dalton en Jenaplan, en nu ook de vrijeschool in ons midden, voldoen we daar ruimschoots aan.’’

Bijzonder onderwijs

Amerongen heeft nog twee basisscholen voor bijzonder onderwijs, De Regenboog en de Wilhelminaschool. Enige tijd geleden verdween de enige basisschool voor openbaar onderwijs, De Uitkijk, als gevolg van een te klein aantal leerlingen. De school was toen net verhuisd naar een hagelnieuwe ruimte in de Allemanswaard. Die sluiting werd door een groep ouders zeer betreurd. Voor hen maakt de opening van de vrijeschool weer iets goed.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei